De eerste volle maand staat voor de deur: Dit zijn de beste festivals in juni

De maand mei deed het hart van menig festivalliefhebber al flink sneller kloppen, met als sublieme apotheose het zonovergoten laatste weekend. Nu die toon is gezet maken we ons op voor de maand juni, de eerste echte volle maand waarin het barst van de prachtige festivals. Een overzicht.

3 & 4 juni · Amsterdam Open Air
In de hoofdstad opent festivalmaand juni zoals gewoonlijk grandioos met Amsterdam Open Air in het Gaasperpark in Zuidoost. Een groot festival met variatie als codewoord, aangezien de line-up reikt van mainstream house via hiphop tot aan duistere techno. Met hosts als Straf_Werk, Format en Weiter is voor de elektronische liefhebber in ieder geval genoeg keus. Enkele namen uit de line-up van het tweedaagse festijn zijn Surgeon & Lady Starlight, DVS1, Speedy J, Recondite en Extrawelt.

3 juni · Free Your Mind, Arnhem
Met dit jaar de 14e editie in het verschiet is Free Your Mind een van de oudste bomen in het festivallandschap. Met zo’n bak aan ervaring weten de Arnhemmers inmiddels een aardig feestje neer te zetten, met als prachtige setting de oevers van de Rijn en de historische John Frostbrug. Dit jaar wordt onder meer de samenwerking aangegaan met Sven Väth’s Cocoon. De Duitser host een stage met onder meer Len Faki en Pig&Dan. Ook werkt met samen het piepjonge festival Day-On, dat een snoeiharde stage host met onder meer Dax J, DVS1 en Paula Temple.

3 juni · Pleinvrees Am Strand, Amsterdam
Na een aantal in no-time uitverkochte strandedities in beachclub Woodstock Bloemendaal is het voor de Amsterdammers achter Pleinvrees tijd voor een stapje omhoog. ‘Am Strand’ vindt dit jaar plaats tussen de duinen van Blijburg aan Zee en ontpopt zich met drie stages tot een waardig tweede festival naast het paradepaardje in september. Naast drie stages met onder meer Guy Gerber, Seth Schwarz en Jan Blomqvist is er ook ruimte voor voldoende randprogrammering waaronder bubblefootball, yoga en watersport.

3 juni · The Crave, Den Haag
De laatste in het volgeboekte openingsweekend van juni is The Crave. De Haagse organisatie is pas enkele jaren oud maar weet al festivals neer te zetten van bijzonder hoge kwaliteit, dit jaar voor het eerst in het Zuiderpark. De in drie stages opgedeelde line-up varieert tussen ijzersterke selectors, welbekende technopioniers, underground electro en snoeiharde industrial. Enkele namen zijn Mind Against, Call Super, Legowelt en Oscar Mulero. De absolute traktatie van de dag is anderhalf uur live improvisatie van Blawan en Pariah als Karenn.

The Crave Festival 2016

10 juni · Boothstock, Rotterdam
Zoals Open Air de variatie biedt in Amsterdam, doet Boothstock dat een weekje later in Rotterdam. Het festival telt maar liefst zes stages, met dezelfde variatie tussen techno, house en hiphop. Bekende namen op het lijstje zijn die van Derrick May, Dennis Ferrer, Egbert en Slam. Daarnaast valt vooral ook de boeking van Apollonia op, aangezien de naam van het bekende trio niet vaak op een affiche verschijnt. Het festival biedt overigens nog een extra reden voor een feestje, aangezien Moustache Records en Click beide hun tienjarig bestaan vieren op een gezamenlijke stage.

10 juni · Drift, Nijmegen
Het Nijmeegse Drift is al ver over de tien jaar actief in de wereld van de elektronische muziek. Toch weet de organisatie zich nog steeds te onderscheiden met gedurfde line-ups. Tijdens de zevende zomereditie van het festival – dit jaar opnieuw in de Vasim – is dat zeker niet minder en schittert de line-up in diversiteit en kwaliteit. Main stage ‘Elektrabel’ is onder meer voor Mike Servito, Sterac en De Sluwe Vos. Verder zorgen onder anderen DJ Bone en DJ Pete voor techno, Auntie Flo en Job Jobse voor deep house en Rahaan, I-F en Philou Louzolo voor de nodige eclectische sets.

10 juni · Komm schon Alter, Amsterdam
Sinds 2013 is Komm schon Alter er voor de feestbezoeker die zich oud voelt tussen al het jonge publiek. De feesten zijn daarom voor iedereen van 24 jaar en ouder en kennen daarmee een unieke sfeer. Na een aantal succesvolle jaren is het dit jaar tijd voor het eerste festival, wat bovendien plaatsvindt op een primeurlocatie: de stadstuinen in Amsterdam West. Zoals altijd staan ook tijdens het festival deep house en melodie centraal. Zo zien we onder meer Monkey Safari, Einmusik, en Giorgia Angiuli op drie verschillende stages. Meer lezen over Komm schon Alter? Lees ons interview met oprichter Susanne.

10 juni · Ohm, Delft
Met alle respect, maar als je het hebt over techno is Delft niet een van de eerste steden die in je opkomt. Toch is er met Ohm een festival dat dapper stand houdt in de Zuid-Hollandse studentenstad. Het festival biedt een gezellige setting, topkwaliteit geluidsinstallatie en vooral een line-up om je vingers bij af te likken. Zo kun je tijdens de vijfjarige jubileumeditie dansen op powerhouse en funky tunes van onder meer Octave One, Skatebård en Palms Trax – maar ook op snoeiharde industrial techno van onder meer UVB, Headstrong (Randomer & Clouds) en Perc & Ansome. De derde stage wordt gehost door local Ohana Hana.

Ohm Festival 2016

16-18 juni · We Are Electric, Eindhoven
Het Eindhovense We Are Electric verzorgt elektronische muziek in de breedste zin van het woord. Tijdens de driedaagse weekender op het E3 Strand in Eersel (vlakbij Eindhoven) vind je er naast house en techno een enorm scala aan elektronische acts, met als grote headliners artiesten als Pendulum, Tchami en Rudimental. Wij houden de focus echter op techno en house en zien daarmee op vrijdag onder meer Rødhåd, Speedy J en Clouds op de line-up staan. Op zaterdag vind je onder meer Jeff Mills, wederom Speedy J, De Sluwe Vos en Shifted. Op zondag is het de beurt aan Jackmaster, Tiga, Tom Trago en opnieuw vele anderen.

17 juni · Mystic Garden, Amsterdam
Het Sloterpark in Amsterdam West is op 17 juni het podium voor Mystic Garden Festival. Het festival biedt een tamelijk complete afspiegeling van house en techno met maar liefst vijf verschillende stages. Zo is er een stage met tech house van onder meer Cuartero, Riva Starr en Santé, een hardere stage met onder meer O/V/R, Dispar Vulgo en ROD en een stage met deep house van onder meer Alex Niggemann en Fur Coat. Daarnaast host Dockyard, bekend van het festival tijdens Amsterdam Dance Event, een stage met echte ‘big room techno’. Hier staan onder anderen Mark Reeve, Industrialyzer en Egbert.

24 juni · Nomads, Amsterdam
In het laatste weekend biedt Nomads in Sportpark Riekerhaven een waardig alternatief voor het grote Awakenings. Ben je niet zo van de grote populaire namen die je de hele dag niets anders voorschotelen dan welbekende techno, dan is het wellicht iets voor jou. Nomads biedt namelijk een line-up met artiesten die allemaal net wat anders zijn; codewoord hier bij is ‘eclectisch.’ Enkele namen op het lijstje zijn Chez Damier, Jan van Kampen, Spokenn en de drievoudige back-to-back van Nick V, Titia en Carlos Valdes. Lumberjacks in Hell en 22Tracks hosten beide een eigen stage op het festival.

24 & 25 juni · Awakenings, Amsterdam
En dan last, maar ab-so-luut niet least sluiten we de maand juni af met Nederland’s grootste technofestival: Awakenings. Of beter: HUAAAWAKENINGS! Groot, groter, grootst: op Awakenings Festival vind je de grootste stages, die spectaculairste licht- en vuurwerkshows, maar bovenal de allergrootste line-up met de allergrootse namen. Ook dit jaar gooit de Amsterdamse organisatie Spaarnwoude weer tot de nok toe vol met zwaargewichten. Een ‘kleine’ greep uit de enorme lijst met namen van dit jaar: Sven Väth, Pan-Pot, Maceo Plex, Ricardo Villalobos, Joseph Capriati, Chris Liebing, Adam Beyer, Ben Klock, Marcel Dettmann, Len Faki, Nina Kraviz, Tale Of Us, Loco Dice….

Bekijk het volledige overzicht van álle festivals dit jaar in onze festivalagenda.