Het festivalseizoen is geopend: Dit zijn de beste festivals in mei

Met DGTL als grote opener van het festivalseizoen nog vers in het geheugen, weten we dat het alleen nog maar beter wordt. Meer festivals en bovenal steeds vaker lekker weer. De maand mei is nog een bescheiden maand, maar kent zeker een mooie selectie aan festivals. Een overzicht.

13 mei · Sleeptouw, Tilburg
Halverwege mei vinden we in het Brabantse Tilburg een bescheiden festival: Sleeptouw Festival. In de Muzentuin verschijnt een selectie artiesten uit de techno en deep house. Zo staat Belgische technotalent Charlotte de Witte op de line-up, net als de in Nederland woonachtige Patrice Bäumel, die afgelopen jaar doorbrak met zijn grote hit ‘Surge’.

Bij technodame Charlotte de Witte voegen zich De School-resident JP Enfant en de talentvolle Shoal. Patrice Bäumel wordt in zijn diepe sounds vergezeld door Marvin & Guy, Love Over Entropy en Rakontur. Ticketprijzen van het festival variëren van 12,50 tot 17,50.

20 mei · Soenda, Utrecht
Een weekje na Sleeptouw vinden de eerste ‘grote jongen’ uit de festivalwereld: Soenda. Bij de Utrechters weet je dat je overladen wordt met headliners en bovendien doen ze er ieder jaar weer een schepje bovenop. Maar liefst vijf stages zullen op 20 mei verschijnen in recreatiegebied de Ruigenhoekse Polder. Twee stages zullen worden gewijd aan techno, eentje staat in het teken van deep house, eentje in het teken van tech house en de laatste wordt een swingende stage vol disco en eclectische artiesten.

Een kleine greep uit de vele grote namen op Soenda dit jaar bevat Âme (live), British Murder Boys (live), Dave Clarke, Marcel Dettmann, Palms Trax en Robert Hood. Regular tickets voor het festival kosten 42,75.

Soenda Festival 2016

20 mei · Toffler, Rotterdam
Misschien niet zó groot als datumgenoot Soenda, maar zeker ook geen kleine jongen is het festival van de Rotterdamse club Toffler. Ook Toffler Festival opent een blik vol headliners, voornamelijk uit de techno en tech house.

Aan de technokant van het spectrum vinden we een aantal hele ‘grote jongens’, waaronder Alan Fitzpatrick, Dave Clarke, Joseph Capriati, Nicole Moudaber, Pan-Pot en Paula Temple. Voor de liefhebber van house zullen onder meer Benny Rodrigues, Jamie Jones en Patrick Topping aantreden. Regular tickets voor het Toffler Festival kosten 41,50.

26 mei · Diynamic, Amstelveen
In het laatste weekend van mei vinden we zoals ieder jaar een tweeklapper van Loveland. De eerste van het tweeluik is altijd op de vrijdag het Diynamic Festival. De naam zegt het al, een festival dat volledig in het teken staat van het label van Solomun. Voor deze gelegenheid neemt de Bosnische dj altijd alle grote namen uit zijn Diynamicstal mee naar het Amsterdamse Bos.

Zo vinden we op de line-up Adriatique, Kollektiv Turmstrasse (live), H.O.S.H. en Stimming (live). De line-up wordt compleet gemaakt door veelal getalenteerde producer-dj’s van het label. Solomun zal uiteraard zelf zoals ieder jaar het festival in stijl afsluiten. Ticketprijzen variëren van 19,50 tot 29.50.

27 mei · 909, Amstelveen
De tweede van dat tweeluik van Loveland is 909: een festival dat volledig in het teken staat van de gelijknamige legendarische drumcomputer van Roland. Op de line-up van het festival vind je dan ook artiesten die al meer dan eens bewezen hebben goed met het apparaat overweg te kunnen.

Koning hierin en natuurlijk aanwezig is Jeff Mills, maar ook Derrick Carter, Laurent Garnier, Kenny Larkin en Vril vind je op de line-up. ROD zal een speciale Detroit-set verzorgen. Het festival wordt ieder jaar afgesloten met 15 minuten enkel de 909 door de speakers. Ticketprijzen variëren van 25 euro tot 39,50.

Jeff Mills op 909 Festival 2016

27 mei · Lente Kabinet, Oostzaan
En last but not least is Lente Kabinet, het kleine zusje van Dekmantel. Ook wel een voorproefje van de grote driedaagse broer in augustus. Zoals te verwachten van Dekmantel vind je hier veelal eclectische helden en bijzondere acts. Een aantal grote namen is geboekt, zoals The Black Madonna, Helena Hauff en Palms Trax, maar ook kleinere, bijzondere artiesten zijn gestrikt voor de line-up. Zo vind je onder meer Ninos Du Brasil, Powell en Silver Apples tussen de namen. Lente Kabinet is helaas al uitverkocht, maar wellicht dat een middagje Ticketswap nog wil baten.

Bekijk het volledige overzicht van álle festivals dit jaar in onze festivalagenda.