Je festivalvakantie kan beginnen: Dit zijn de beste festivals in juli

Met Awakenings Festival als grandiose afsluiter van de maand juni maken we ons alweer op voor de volgende. Met juli als eerste echte vakantiemaand barst het meteen van de festivals door het het hele land en daar zit uiteraard weer een aantal pareltjes bij. Een overzicht.

1 juli · Modular, Rotterdam
De mannen van Modular DJ’s brengen jaarlijks kwaliteitsartiesten naar de Park Maasboulevard in Schiedam. De grootste stage staat in het teken van deep house van onder meer Dixon en John Talabot en kent met artiesten als Bicep en Philou Louzolo een funky twist. Daarnaast is er een technostage met onder meer de analoge liveset van Colin Benders, DVS1 en ROD. Op de overige twee stages vinden we onder meer Mall Grab, The Love Triangle en Elias Mazian.

1 juli · Verknipt, Amsterdam
Verknipt is een house- en technofestival met voor ieder wat wils. In Sportpark Riekerhaven verrijzen vijf verschillende stages met ook elk een eigen specifieke muziekstijl. De main stage is voor de liefhebber van tech house, met onder meer Benny Rodrigues en wAFF. Op de door techno gedomineerde stage vinden we onder meer de live hardware set van Surgeon en een live back-to-back van Ringo en Ansome. De overige stages kennen house, deep house en disco van onder anderen Wouter S., Miss Melera en The Happy Feelings.

1 juli · Pitch, Amsterdam
Pitch Festival vindt dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar plaats op de NDSM Werf en duurt niet meer twee maar één dag. De programmering is zeer gevariëerd, maar wordt bepaald door elektronica. Zo staat Fatima Yamaha met zijn live electro act op het programma en vinden we vele eclectische dj’s terug, waaronder Orpheu the Wizard, Sahar Badar en Palmbomen, die allen moeiteloos obscure house mixen met swingende disco.

8 juli · 18HRS, Amsterdam
18HRS Festival, dat plaatsvindt op het Hembrugterrein in Zaandam, staat bekend om de lengte van het festival. Juist, de naam zegt het al, het duurt maar liefst achttien uur. Vanaf klokslag twaalf uur tot zes in de nacht kun je genieten van verschillende dj’s, variërend van stevige techno tot vocalistische UK house. Op de line-up staan onder meer Benny Rodrigues, Stranger, Paul Ritch, Jay Lumen en Juan Sanchez. Vanaf 23:00 uur in de avond sluiten echter wel de open air stages en wordt het feest binnen voortgezet.

8 juli · By the Creek, Utrecht
By the Creek Festival in Utrecht heeft als blikvanger een main stage gehost door Vunzige Deuntjes, met onder meer hiphop van Broederliefde op het programma. Het festival brengt echter ook voldoende soelaas voor de liefhebber van house en techno. Zo host Basis een stage met zwaargewichten als Speedy J, Ansome en AnD en is er een stage van ZeeZout, met eclectische helden als Bicep, Optimo en Steffi. Er is verder een house stage met Huxley en Eats Everything, is er een disco stage en een stage gehost door Klear.

By the Creek Festival 2016

14-16 juli · Wildeburg, Kraggenburg
Wildeburg Festival is een beleving. Maar liefst de helft van het creatieve budget van dit driedaagse festijn in de afgelegen Flevopolder gaat naar de aankleding. De muzikale programmering is bijzonder divers. Zo is er een live stage, waar onder meer Meute op het programma staat, een fanfareband die bekende hits uit de deep house en techno opvoert. Uiteraard zijn er ook dj’s aanwezig, variërend van swingende house tot stevige techno. Onder anderen Job Jobse, Joy Orbison en Patrice Bäumel zullen een set verzorgen.

15 juli · Buiten Westen, Amsterdam
Buiten Westen aan de Ouderkerkerplas is een samenwerking van verschillende grote spelers uit de Amsterdamse elektronische muziek. Pleinvrees, Next Monday’s Hangover, Cartel, LET, NGHTDVSN en Club Knijn slaan de handen ineen voor een brede programmering vol met headliners. De afsluitsets wordt respectievelijk verzorgd door Worakls (live), Gerd Janson, Ryan Elliott, Daniel Avery, Stephan Bodzin (live) en Festimi Soundsystem. Daarnaast verzorgen onder meer DJ Koze, Moodymann en Fjaak (live) een set.

15 juli · Day-On, Amsterdam
Day-On is een nieuwe speler in het Nederlandse festivallandschap en meteen een unieke. Het is het eerste festival dat zich volledig richt op hard en industrial techno. De organisatie laat drie stages verrijzen op het Stadspodium in Amsterdam. Op de main stage staan onder meer Cleric met Setaoc Mass, Happa en Manni Dee als Habits of Hate en Shifted. De Concrete stage focust zich meer op industrial, met namen als Scalameriya, VSK, 138, Ossian en Ayarcana en de Container stage wordt gedomineerd door hard techno van onder meer Denits, Haedes en Paramod.

15 juli · Expedition, Rotterdam
Het Kralingse Bos is halverwege de maand het podium voor het gevarieerde Expedition Festival. De eerste stage staat niet specifiek in het teken van een genre, maar kent juist enkel live acts. Zo staat hier rapper Busta Rhymes, maar ook de Arabische Omar Souleyman en deep house-act Weval. Verder is er een elektronische stage met house en techno van onder meer Recondite (live), Mathew Jonson, Octave One (live) en Dekmantel Soundsytem.

22 juli · Welcome to the Future
Iets boven Amsterdam, in natuurgebied Het Twiske in Oostzaan, vinden we op de 22e alweer de 11e editie van Welcome to the Future Festival. Dit uiterst duurzame festival kent maar liefst acht stages met vele internationale headliners. Op de main stage staan onder meer Seth Troxler, Loco Dice en Kölsch en op de techno stage vinden we onder meer Chris Liebing, Dave Clarke en Pig&Dan terug. Verder staan onder meer Kerri Chandler, Claptone en Matador op het programma.

Welcome to the Future 2016

29 juli · Gaasper Pleasure, Amsterdam
Aan het einde van de maand strijkt Gaasper Pleasure weer neer aan de Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost. Je kan hier dansen bij vijf verchillende stages, variërend van techno tot aan urban. Headliners zijn onder meer Klankuenstler, 2000 and One en Marcel Fengler. Verder kun je ook even los gaan bij hitjes van bijvoorbeeld Daniel Sanchez of swingende disco en funky house van onder meer Kremlin Disko en Elias Mazian.

Bekijk het volledige overzicht van álle festivals dit jaar in onze festivalagenda.