Bauhauz zoekt de randjes op: ‘Never a dull moment’

Bauhaus kennen veel mensen als de Duitse architectenschool. Verander je echter één letter en je hebt een van Nijmegens meest onconventionele technofeesten: bauhauz. Wij spraken de oprichter.

Al bijna vier jaar huisvest bauhauz in de Vasim in Nijmegen. Een blijvertje dus, zo lijkt het. Met steeds grotere edities, bekendere dj’s en meer bezoekers zit de groei er in. We vroegen oprichter Hugo Verweij (41) naar het verhaal achter bauhauz en de bron van het succes.

Hoe kwam bauhauz tot stand?
“In de Nijmeegse technowereld miste wat mij betreft het stevigere werk. Ik organiseerde een try-out in de Brebl in 2014 en dat was meteen een schot in de roos. Toen moest er een plan komen en een duidelijke doelgroep. De keuze voor hard-techno was gemaakt en Fatima Hajji werd de headliner van onze tweede editie, nu in de Vasim. Alles werd op alles gezet om bezoekers vanaf dag één verliefd te laten worden op bauhauz. Een groot podium, meesterlijk geluidssysteem en opvallende lichtshow waren allen een must.”

De laatste editie van bauhauz, in november 2018

Toch was dit het niet helemaal en een switch in muzikale visie kwam er met de focus op Berlijnse en industriële techno. “Na een jaar voorbereiding opende in november 2015 wederom de deuren van de Vasim met namen als Bas Mooij, UVB en Zadig. Het was duidelijk, dit moest bauhauz worden.”

Hoe waarborg je zo’n concept?
We verzorgen de volledige productie zelf, alles van a tot z. We huren een lege fabriekshal en alle inrichting en apparatuur bouwen we met onze eigen mensen op. Alles voor één onvergetelijke nacht, dat durven niet veel organisaties aan.”

Voor wie zijn jullie er?
Voor de liefhebbers. Mensen die openstaan voor uitdagende line-ups, waarbij zo nu en dan de randjes worden opgezocht. Onze bezoekers komen allemaal voor één ding, wat het een soort familie maakt. De sfeer is hierdoor legendarisch, soms zelfs magisch.”

Hoe kom je aan zo’n uitdagende line-up?
“We volgen continu de ontwikkelingen in technoland, waarbij we vooral kijken naar welke artiesten nog niet of te lang geleden in Nijmegen zijn geweest. Combinaties worden gemaakt om een zo breed mogelijke interesse te wekken bij onze bezoekers en het programma divers te houden.”

Gaat dat ook wel eens mis?
“De afgelopen editie namen we een risico met The Horrorist als afsluiter. Toen waren de reacties niet allemaal even positief. Voor ons een signaal dat we te ver waren gegaan. Dan schrik je in eerste instantie wel even. Maar bij zo’n boeking houd je lovers en haters. Een harde kern stond enorm uit z’n dak te gaan, maar voor sommigen was het een brug te ver. Het bleef nog lang onrustig in Nijmegen, never a dull moment.”

The Horrorist tijdens de vorige editie van bauhauz.

En wanneer pakt het dan wél goed uit?
“Bijvoorbeeld met SNTS, die steeg boven zichzelf uit. Hij wist de hele zaal op te zwepen, het publiek was uitzinnig. Of toen we met bijna ons hele team op het podium afsloten bij Remco Beekwilder voor een uitverkochte, joelende zaal.”

De volgende staat alweer bijna voor de deur. Wat mogen we verwachten?
We hebben technolegende Surgeon weten te boeken, daar zijn we trots op. We zoeken naar artiesten die je weinig ziet in Nederland en die de liefhebbers kunnen verrassen. Lady Starlight doet een modulaire liveset, Surgeon en Adriana Lopez een dj-set en Head Front Panel een liveset.”

“Ook nemen we feedback serieus en daarom zijn de wc’s vanaf deze editie bijvoorbeeld gratis. Dat scheelt snel een drankje. Verder is er het L’Acoustics geluidssysteem en komt er een grote led-muur, waarbij Jay Minimal als vj wordt ingezet.”

En daarna?
Thuisbasis Vasim met twee evenementen per jaar moet wat ons betreft een blijvende situatie zijn. Eerst in maart en dan in november de wat hardere editie. Daarnaast zijn er ook plannen voor de buitenlucht én een samenwerking. Hierover snel meer.”

Met korting naar bauhauz
Selektor biedt een beperkt aantal tickets aan met vijf euro korting voor bauhauz VIII met Surgeon, Lady Starlight en meer. Doe hier je voordeel.