De Achterhoek maakt zich op voor vierde editie van Magistraal

Diep in het oosten van het land vindt op 9 november Magistraal voor de vierde keer plaats. We maakten een praatje met de oprichters.

Het was 2016 toen Jaap Bruijstens, Pim te Loeke, Joris Nieuwenhuis en Ingmar Brandt de Achterhoek flink wisten op te schudden. De regio kende geen technofeesten en het gepassioneerde viertal, allen dj’s, zocht naar een outlet voor het genre in hun contreien. Jaap: “We gooiden een aantal balletjes op en met de juiste mensen bij elkaar was er de eerste editie van Magistraal. In een kleine loods voor 150 man, binnen 24 uur uitverkocht. Goede tijden waren dat. Het feestje werd om half vijf door de politie verbroken, mensen wisten niet wat ze meemaakten. Uiteraard mochten we daar nooit meer een feestje geven.”

Gelukkig bood De Radstake in Heelweg een oplossing voor het huisvestingsprobleem. De eerste grote editie was een feit en artiesten als Reinier Zonneveld, Stranger en Benny Rodrigues werden in 2017 naar het oosten gehaald. Visueel artiest Ank1 en lichtman Strobert maakten het audiovisuele plaatje compleet. Die ingrediënten bleken succesvol en na verschillende hostings en edities is er volgende week editie vier. Dj’s van dienst zijn dan Remco Beekwilder, Airod, Deep Dimension en opkomende Nederlandse talenten Laura van Hal en Grace Dahl, die samen draaien. Joris: “Dit powervrouwduo heeft nog nooit samen back-to-back gestaan, maar ieder voor zich wel al menig venue platgespeeld.”

Jaap: “Ik word altijd ontzettend gelukkig wanneer de tent weer vol staat, ik naast Strobert en onze vj Rude een biertje doe en de hele tent los zie gaan. Als je iedereen hard ziet werken én genieten besef je hoeveel talent je aan boord hebt en hoe gelukkig je mag zijn dat we dit met z’n allen mogen doen in de Achterhoek.” Pim: “We hadden zelf nooit gedacht dat we zo zouden groeien en zien ook dat er steeds meer initiatieven in de Achterhoek komen waar onderbelichte muziek een podium krijgt. Het is echt fantastisch om onderdeel te zijn van die ontwikkeling.”

Magistraal 2019, zaterdag 9 november om 22:00 uur in De Radstake in Heelweg. Tickets zijn €11,99 in de voorverkoop en €15,- aan de deur.

© Magistraal