Diskodip begon als een intiem feestje: ‘Die vibe willen we houden’

Het feestje Diskodip is populair in Nijmegen. Wij spraken met oprichters Maurice, Hans, Dirk en Jori over hoe dat allemaal begon. ‘Je ziet dat mensen echt gewoon dedicated de hele avond bij ons staan te zweten en dat is echt dat intieme.’

Ha mannen, Diskodip, dat zijn jullie. Hoe is dat begonnen?
Jori: “Wij zijn ooit simpelweg begonnen met feestjes geven, destijds in het ouderlijk huis van Jip, een loods gelegen in Cuijk. We nodigden dan gewoon zoveel mogelijk vrienden uit en zorgden voor apparatuur en drank. Een paar draaiden dan wat plaatjes en dat was altijd gezellig. Dat werd steeds vaker en vaker.”

Maurice, lachend: “Op een van die feestjes werd het stroom van de loods gehaald door een ouder, hij was er klaar mee, maar dat hoeft niet in het interview hoor.”

Jori: “Toen we merkten dat de feestjes goed bevielen en het uit de hand bleek te lopen, zijn we gaan kijken naar een geschikte locatie. We wilden het wel wat groter aanpakken. Met Jip Homburg (dj Du Jour) en Hans gingen we kijken naar de opties. Uiteindelijk kwamen we bij Tapperij de Kansas terecht, ook in Cuijk. Dat is nu zes jaar geleden. In 2013 was Diskodip was geboren. We wisten Bas Amro te boeken voor ons eerste feestje en vroegen vijf euro entree.”

De loods van Jip, waar het allemaal begon

Dirk: “We deden het gewoon omdat we het leuk vonden als vrienden. Iedereen was er actief mee en de ongedwongen sfeer waarin alles plaatsvond is denk ik ook een van de redenen waarom het zo goed ontvangen werd.”

Jori: “We hebben in dat jaar vier avonden gehouden in de Kansas en die waren allemaal uitverkocht. Dat ging echt supersnel, er stond altijd wel een klein rijtje aan de deur. Wat voor mij belangrijk was, als student Graphic Design aan de HKU, was dat ik mijn creativiteit hier helemaal op los kon laten.”

Maurice: “Iedereen in onze vriendengroep was toen veel bezig met muziek, vooral omdat Dirk ons destijds altijd overal mee naartoe nam. Hans kende veel mensen en alle artworks kwamen uit de pen van Jori. We konden mooi ieders eigenschappen combineren. Diskodip bouwde gelijk best een eigen imago op, mede doordat er ook echt vraag naar was in Cuijk.”

Jullie heten dus vanaf het begin al Diskodip. Met als eerste boeking Bas Amro was dat toen nog niet heel erg disco, hoe kijken jullie daarop terug?
Hans: “In die tijd maakte dat nog niet echt uit, het was toen nog wel anders dan nu. We keken toen eigenlijk wie er überhaupt bij ons wilden komen draaien. Satori hebben we in die tijd bijvoorbeeld ook gehad. Het was in het begin misschien ook meer techhouse en deephouse. Uiteindelijk ging het om één ding: dansen. En dat is eigenlijk nog steeds niet veranders. Diskodip is in één woord: feest.”

Jori: “Met het eenjarig bestaan hebben we een Diskodip Festival in Cuijk georganiseerd en aansluitend een after in de Old Cave, in samenwerking met Drift. Met onder andere San Proper en Maxi Mill. We zijn ook nog een paar keer in Enschede bij Basic Grooves geweest, dan konden we daar mooi de foyer hosten op dikke avonden. Bas Amro, die daar vandaan komt, vroeg ons dan regelmatig en die samenwerking wilden wij wel natuurlijk.”

Diskodip Festival © Diskodip

Dirk: “Toen is er een tijdje geweest dat we eigenlijk niets deden, iedereen was toen bezig met z’n eigen ding en Cuijk was eigenlijk niet meer de plek voor Diskodip. Joey, een vriend van Diskodip, vroeg of we er oren naar hadden om een zaal te hosten bij Hidden Monastery. Dat is in mei twee jaar geleden.”

Maurice: “Toen kregen we er weer meer zin in gelukkig. Uiteindelijk zijn we door Jonatan Brand, programmeur van en Merleyn, gevraagd om tijdens Bevrijdingsdag in 2017 het café te hosten in Roosje. Dat beviel best wel goed, waarna we in september 2017 onze eerste eigen editie hadden in Merleyn. Toen viel het wel op zijn plek eigenlijk. De hostings bij Hidden Monastery en onze eigen avonden in Nijmegen.”

Waarom zijn die hostings bij Hidden Monastery zo bijzonder voor jullie?
Hans: “De vrijheid. Zij geven ons vertrouwen en we krijgen daar waardering voor. We begonnen daar met zo’n kleine secret stage, waar misschien vijftig man in pasten. Zo’n ragkamertje. En die saamhorigheid, dat is echt romantiek. Mensen komen nu echt speciaal voor jouw organisatie, bij jouw stage, op zo’n groot feest.”

Dat moet wel een goed gevoel geven.
Hans: “Dat is echt een heel vet gevoel man. Je ziet dat mensen echt gewoon dedicated de hele avond bij ons staan te zweten en dat is het intieme. Je ziet altijd van die grote feesten, grote namen, bij ons is het daar gewoon vertrouwd samen feesten en dansen.”

Jori: “We zijn daar natuurlijk ook wel een contrast met de rest. In dat hele klooster staat iedereen te beuken en bij ons kan je daar effe uit, gewoon wat anders. Dat is mooi om te zien.”

Hans: “Weet je wat het is? We willen gewoon feestvieren.”

Is dat wat Diskodip is? Gewoon feestvieren?
Maurice: “Nou, dat is wel grappig. We hebben een keertje een gesprek gehad met iemand en hij vroeg naar onze visie. Hij zei toen dat hij Diskodip zelf zag als ‘slingers en feest’. Toen voelden we ons wel een beetje beledigd, omdat het een beetje denigrerend overkwam. Maar naarmate we wat langer nadachten, moesten we wel toegeven dat er een beetje waarheid in zit. Diskodip is nou eenmaal wat blijer en vrijer dan andere organisaties.”

De stage van Diskodip op Hidden Monastery © Diskodip

Hans: “Andere organisaties zijn denk ik soms wat te serieus. Kijk, wij zijn doordeweeks al serieus met werk en andere dingen, wij doen dit voor het plezier, hè. Misschien zit het grote verschil erin dat je bij Diskodip gewoon niet gezien hoeft te worden. Op veel plekken lijkt dat soms belangrijker dan gewoon een goed feestje maken, bij ons niet. Die schaamte die mensen soms hebben, niet echt durven dansen bijvoorbeeld, dat is er bij ons helemaal niet.”

Maurice: “Dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk om ook echt op de dansvloer te krijgen, omdat iedereen tegenwoordig toch ook veel met zichzelf en z’n mobieltje bezig is, dat houdt je als organisatie soms ook moeilijk tegen. Met onze feestjes proberen we daar echt anders in te zijn, mede door de sfeer en aankleding, waar Jori en Dirk voor zorgen.”

Jullie timmeren flink aan de weg op het moment. Hoe lang gaan we dingen blijven horen van jullie?
Maurice: “2019 wordt wel een tof jaartje denk ik. We zijn 2019 sowieso al begonnen met een knaller, want we mochten een zaal hosten op Drift Nieuwjaarsdans, wat echt tof was. We hebben Mr. Scruff op 18 januari en de plannen liggen er om ook in mei een eigen avond te houden in Doornroosje. Op 8 maart komt er een Merleyn-editie: Diskodip & Friends, een line-up met allemaal oude en nieuw bekenden van ons. In april hebben we Hidden Monastery en daarnaast staan we tijdens de Zomerfeesten op Valkhof en Merleyn.”

Jori: “We blijven niet onopgemerkt inderdaad, dat is een chille bevestiging van waar je mee bezig bent.”

Dirk: “Met Drift kregen we echt veel vrijheid in hoe we het mochten doen. Dat was echt top: de dj-booth naar het midden, waardoor dj’s en publiek mét elkaar aan het feesten waren. Precies dat intieme wat wij nastreven.”

Jori: “In die zaal bij Drift stond een mannetje of 600. Nu ook met die eigen avonden die komen in Doornroosje ligt er wat betreft die intieme vibe die we graag willen houden ook wel een beetje een plafond voor Diskodip. Met het inrichten van de ruimte proberen we in het spoor te blijven van onze hostings bij Hidden Monastery en ook Drift. Dat je óók in een grote zaal het gevoel krijgt dat je op een gekke plek bent op een te gek feestje. Dat is wel een enorme uitdaging, zeker in de vrij grote zalen van Doornroosje.”

Mr. Scruff op jullie feestje in Doornroosje, dat is best bijzonder. Hoe is dat zo gekomen?
Maurice: “Onze eerste keer Doornroosje! Jonatan (van Doornroosje, red.) zei dat ze de kans hadden om Scruff hierheen te halen en of wij dan een samenwerking zouden zien zitten. Zo iemand van dat kaliber met eigen sound en kennis van hier tot ginter, dat wilden we natuurlijk wel. Al is het ook wel lastig. Veel, vooral jongere mensen kennen hem niet. Het publiek zal anders zijn. Je hebt te maken met hiphop, soul, disco, house, hij kan echt alles draaien. In die uitdaging zit dan ook weer wat we met Diskodip willen, gewoon het uiterste eruit halen.”

Jori: “Die uitdaging is natuurlijk bij uitstek geschikt om jezelf te prikkelen. We zoeken telkens naar de perfecte balans tussen onze eigen intieme ideeën en verder kijken en groeien in je kwaliteiten.”

Dirk: “Als je kijkt naar de poster van de avond met Scruff, is alles door hem getekend, behalve dat ijsje, dat komt van ons. Hoewel dat dan heel weinig is, is het wel heel tof en kenmerkend.”

Het artwork voor Diskodip met Mr. Scruff © Diskodip

Jori: “Hij heeft natuurlijk ook aan de kunstacademie gestudeerd. Het is lastig om als Diskodip met iets ‘beters’ te komen, waarbij je niet afdoet aan iemands creativiteit. Die vrijheid is voor ons net zo goed belangrijk als voor een artiest als Mr. Scruff.”

Diskodip tref je meer dan alleen op affiches aan. Zo zien we regelmatig mensen lopen met bijvoorbeeld sokken van jullie. Zijn jullie daar actief mee bezig?
Dirk: “Van de zomer hadden we inderdaad sokken. Het labeltje wat aan die sokken zat, dat had het artwork van onze avonden in het Valkhof en Merleyn. Dan kocht je een paartje sokken en dan zag je dus wat de planning was van de Zomerfeesten. Volgens mij deden we ook iets met sokken en entree, maar dat weet ik niet meer zeker. Die limited edition zie je dus nog steeds wel eens lopen.”

Jori: “Misschien handig om te weten dat we nu ook weer bezig zijn met een nieuwe batch. Toen waren er in een mum van tijd een stuk of 70 paar verkocht en de mensen die ze hebben zeggen dat het ook echt fijne sokken zijn, ook niet onbelangrijk. Het belangrijkste blijft wel dat onze feestjes top en intiem blijven, die aandacht staat echt centraal.”

Hans: “En er is meer, maar dat komt later nog. We hebben wel toffe ideeën qua merchandise.”

Al met al zijn jullie gewoon heel leuk en toegankelijk voor iedereen?
Dirk: “Ja, toegankelijk is eigenlijk wel een beetje het toverwoord.”

Hans: “Doe maar gek, dan doe je al normaal genoeg!”

Jori: “Diskodip, gewoon feestvieren hè.”

Maurice, lachend: “Precies dat eigenlijk. Wij hebben wel dromen en er dienen zich ook steeds meer echt vette dingen aan. Wie had een paar jaar geleden gedacht dat we een eigen avond met Mr. Scruff in Doornroosje zouden hebben? Die passie bij ons is er echt en zolang dat er bij ons is, blijven we zin hebben in de toekomst.

Mr. Scruff staat vrijdag 18 januari in Doornroosje bij Diskodip met een allnighter. Tickets zijn hier verkrijgbaar.