Electro krijgt warm Nijmeegs welkom op Orbit: ‘Houden de vibe levend’

Maak kennis met een nieuw feest: Orbit. Op 10 januari van het nieuwe jaar is de eerste editie. Anders dan veel andere feesten is Orbit gericht op electro. Er waait een frisse wind, die ook Nijmegen bereikt heeft. Wij spraken Orbit-oprichters Mauke Rodermond en Darko Esser.

Laten we beginnen bij het begin: hoe is het idee van Orbit ontstaan?
Darko: “Ongeveer een maand of drie, vier geleden heb ik bij Mauke aangeklopt. Ik ben al 25 jaar fan van het genre en wilde al langer iets doen met electro. Het is altijd een moeilijk dingetje geweest en nu lijkt er voor het eerst in de geschiedenis van electro een soort emancipatie te ontstaan. Je hoort het nu veel dj’s gewoon puur draaien of in hun set vermengen. Ik wist van Mauke dat hij er al langer mee bezig was dus wij zijn met die insteek gaan kletsen en ermee aan de slag gegaan.”

Mauke: “Hoewel Darko al 25 jaar met electro bezig is en ik net 25 jaar leef, hebben we elkaar helemaal gevonden in dit genre. Voor mij voelt het alsof die hele wederopstanding van electro gaande is op het moment waarin ik zelf heel erg zoekende was, zowel als muziekliefhebber als dj. Ik had m’n plek nog niet helemaal gevonden, maar toen kwam ik in aanraking met electro. En ja, toen dacht ik: dit is zo vet. Dit ga ik helemaal uitspelen.”

Weet je nog hoe dat kwam?
Mauke: “Een jaar of wat geleden kwam ik wat broken beat-tracks tegen die ik heel sick vond. Ik kwam erachter dat er een heel genre achter zat genaamd electro, dat in de jaren ‘90 al heel groot was. Op het moment van mijn ontdekking had je net wat artiesten die electro weer aan het oppakken waren en in een nieuw jasje staken. De afgelopen maanden groeide bij mij het verlangen steeds meer om dit te laten horen aan mensen. Niet één-op-één, maar aan een groter publiek. Ik dacht: ‘Dit moet in een clubnacht gegoten worden.’ Darko en ik ontmoetten elkaar precies op het goede moment.”

Darko: “Precies. Hier in Doornroosje zijn we vorig jaar Oscillator gestart. Oscillator is er voor de genres en geluiden die wat meer ‘een randje hebben’ en ook electro speelt daarin een prominente rol. Wat alleen zonde is, is dat het maar één keer per jaar plaatsvindt. We wilden daar vanuit Doornroosje ook iets omheen bouwen om die verkennende, wat meer experimentele vibe levend te houden.”

Oké, de tijd lijkt rijp voor electro. Waar komt die renaissance vandaan?
Darko: “Ik ervaar het meer als een soort tegenreactie. Wat je ziet in die electroscene is dat mensen er hard voor werken, uit puurheid. In de commerciëlere festivalwereld gaat het er meer zakelijk aan toe. Er is een hele school nieuwe producers op aan het staan, allemaal best wel jong, die electro maken op een frisse manier. Zoals vroeger, maar dan anders.”

Mauke: “Daar zit ook de kracht, het gaat écht om muziek. Ook gekeken naar het contact, dat gaat allemaal heel persoonlijk en alles is toegankelijk. Dat zorgt ervoor dat je op een hele gelijkwaardige manier die scene ontdekt en er op een zelfde manier in kan ondernemen. Dat onderstreept voor mij de schoonheid van het genre, buiten de muziek om dan.”

Darko: “Het draait voor deze artiesten helemaal niet om geld of om ervan te gaan kunnen leven. Het gaat meer om toffe platen uitbrengen en af en toe draaien op vette en vaak intiemere feesten.”

Bij Orbit draait het dus net als in de kern van de electro om liefde voor het genre en om puurheid?
Mauke: “Ja, zeker weten. Muziek staat absoluut op de eerste plek, maar we willen het wel zo presenteren dat iedereen zich geprikkeld en welkom voelt om het te ontdekken. Die laagdrempeligheid staat bij ons centraal.”

Darko: “Electro wordt vaak gezien als iets moeilijks en wij willen met Orbit laten zien dat dat niet het geval hoeft te zijn. Het is een misvatting dat electro alleen maar broken beat is, want het heeft ook genoeg four to the floor in zich. Het is juist die afwisseling die het zo spannend maakt.”

Goed, tot zover alles helder. Hoe kom je bij de naam Orbit?
Mauke: “Electro heeft iets heel erg ruimtelijks, het is speels. Op alle manieren zit er beweging in. Je ziet dat het heel erg gelaagd is, met veel dimensies. Vanuit dit oogpunt ben ik gaan nadenken over een naam. ‘Hoe kunnen we een naam verzinnen die de beweging, maar ook dat ruimtelijke gevoel goed vertegenwoordigt?’ Tegelijkertijd waren we het erover eens dat de muziek en de artiest centraal staan en het publiek erin meegenomen wordt als een soort beweging om deze artiest. Zo kwam ik uit bij Orbit, wat de beweging inhoudt van het ene hemellichaam – je bezoekers, maar ook je productie, locatie etc. – om het andere hemellichaam: de artiest.”

Er wordt van alles in werking gesteld.
Mauke: “Ja, als alles op niveau is, dan werkt het. Dan ontstaat de orbit.”

Darko: “Dat geeft je ook de kans om alles te zien. In een baan zie je alle kanten van een object. Dat is wat we willen, dat je de artiest of het genre vanuit allerlei hoeken en perspectieven kan bekijken.”

Is dat onderdeel van jullie missie?
Mauke: “We willen mensen meezuigen in de beleving, dus dat je op een avond bij Orbit echt mee op reis gaat. Die beleving die we creëren omvat een totaalpakket aan elementen. Als je kijkt naar het artwork dan zie je ook dat het beweegt. Het is best duidelijk, maar tegelijkertijd blijft het spannend.”

Darko: “Het wordt gezien als heel puristisch en het is ook eigenlijk een hele puristische avond, maar wat anders is, is dat we het niet puristisch insteken. We zoomen niet in op één geluid, maar juist op de breedheid van het genre. We willen die breedheid verkennen, samen met het publiek.”

Mauke: “Je ziet het ook aan het programma van onze eerste editie.”

Darko: “Ja, we geven wat voorzetten en van daaruit krijgen we feedback en hopelijk ook wensen. Zo kunnen we dan samen met het publiek bouwen aan een hele mooie clubnacht en de bedoeling is dan ook dat het een mooi eigen leven gaat leiden.”

Zijn er nog dingen jullie hieraan willen toevoegen?
Mauke: “Het belangrijkste is dat mensen gaan voelen dat het bij elkaar past. Dat het één geheel is. We zetten geen stroboscopen neer omdat stroboscopen vet zijn, maar omdat er nagedacht is over hoe het allemaal op elkaar aansluit. Tegelijkertijd blijft het laagdrempelig. Ik hoop dat we mensen echt bewust kunnen maken van alles wat er gebeurt en dat we mensen kunnen interesseren in dingen waar ze zonder ons misschien niet zouden komen.”

Darko: “Het zou prachtig zijn als bezoekers hun vingers er niet op kunnen leggen. Dat ze denken: ‘Ik weet niet wat dit is, maar het klopt.’ Dan zou ons doel al bereikt zijn.”

Mauke: “Daarnaast is het belangrijk dat dit klein en intiem blijft. De kracht zit zoals ik eerder al onderstreepte in het persoonlijke karakter. Er is echt van alles mogelijk.”

Darko: “De enige beperking zou kunnen zitten in je eigen fantasie.”

De eerste editie van Orbit zal plaatsvinden in Doornroosje op 10 januari 2020. Tickets kosten 10 euro. Een idee krijgen van wat er te komen staat? Check hieronder een selectie van 5 tracks, zoals gekozen door Mauke.

No Moon – Exoplanet Vibe Cult
Als we van No Moon iets kunnen leren, is het dat electro behalve dansbaar, energiek en rauw, vooral heel erg mooi kan zijn. Exoplanet Vibe Cult is zo’n prachtexemplaar, waar je met gesloten ogen oneindig op kunt dansen. No Moon is de headliner van onze eerste editie, dus weet waar je aan toe bent.

D.I.E (Detroit in Effect) – Programming
Wat je krijgt als één van Detroits electrowonderen aan het sampelen slaat? Dit dus. DJ Maaco aka D.I.E. aka Detroit In Effect is een van de allergrootsten als het gaat om het uitbrengen van rete-energieke electro met funkfactor tien. Wees gewaarschuwd: deze blijft nog wel even in je hoofd hangen.

Drexciya – Black Sea
Probeer maar eens een lijstje met electro tracks te vinden waar geen Drexciya-geïnspireerde plaat in voorkomt. Spoiler: gaat je niet lukken. Hoewel de formatie vanwege het onverwachte overlijden van lid James Stinson in 2002 plots haar einde vond, is Drexciya tot op de dag van vandaag koning van de electro. Black Sea legt je uit waarom.

Lewski – Guadala
Tijd voor iets van eigen bodem. De Utrechtse Lewski trekt sinds een jaar of twee praktisch elke dansvloer uit elkaar met zijn hypermoderne, snerpende electro en is een van Nederlands grootste beloftes. Guadala is een track van z’n laatste release en beantwoordt je vraag waarom Lewski op 10 januari Orbit #1 gaat afsluiten.

The Exaltics – Tunnel Chase
Pak een random electroset, opgenomen rond mei 2019. Wedden dat er een plaat bijzit van het laatste album van The Exaltics? II Worlds is zonder twijfel het meest toonaangevende electroalbum van dit jaar en kan zich direct melden in het rijtje klassiekers. De grootste bom van het album is onze laatste toevoeging aan dit rijtje: Tunnel Chase.