Nomads Festival: ‘House, hippies en vrouwen in de meerderheid’

Komend weekend de eerste weekender van Nomads Festival. Wij spraken oprichter Sam Taselaar over de laatste jaren.

Het is een intiem alternatief in het weekend van het gigantische festival van Awakenings. Bewust, zo vertelt oprichter Sam Taselaar van Nomads. “We zijn opgegroeid met Awakenings. Zij zijn eigenlijk onze leermeester, maar wij hadden na een tijdje behoefte aan iets kleiners en intiemers. Awakenings is geen concurrent. Wij hebben vijfduizend man per dag, dat is bij hun een halve stage. Wij bieden een intiem alternatief met meer house dan techno, bewust in hetzelfde, drukke weekend.”

Nomads werd in 2013 in het leven geroepen als festival voor 2500 bezoekers. Dit jaar is er voor het eerst een weekender, met een festivaldag op zowel zaterdag als zondag. De naam zegt veel. Inspiratie komt van nomaden die in een stam – the tribe – door steppes reizen, op zoek naar de oase. “Bezoekers worden dan ook uitgenodigd zich aan te sluiten bij the tribe en samen het leven en de liefde te vieren,” vertelt Taselaar. “Er is een nomadische markt, met sieraden, kunst en kleding. Allemaal in de nomadische stijl, met invloeden uit het oosten, zoals India, en van bohemians, hippies en zigeuners.”

Nomads werkt samen met vaste hostingpartners Lumberjacks In Hell en Slapfunk Records en deze editie ook Baskets en Burst Agency. Muzikaal voeren house en disco de boventoon, veelal geïnspireerd op stijlen uit Chicago en Detroit. “We hebben niet echt headliners, maar op zaterdag zou je Kenny Dope onze headliner kunnen noemen. We bieden vooral veel ruimte aan lokaal talent en onze vrienden, artiesten die er vanaf het begin bij waren. De timetable op zondag is speciaal. Hiervoor hebben we de artiesten gevraagd om het zelf in te vullen. Dat hebben ze van tevoren samen bedacht, maar wij hopen natuurlijk op improvisatie en spontane back-to-backs.”

Een voor de hand liggende eigenschap van Nomaden is dat ze van plek naar plek reizen. Steeds een andere festivallocatie was echter niet praktisch, maar met het sluiten van sportpark Riekerhaven als Amsterdamse festivallocatie, reist het festival toch af naar een andere plek, het Rhonepark. “Een prachtige strook groen en een nog jonge festivallocatie in industriegebied Sloterdijk. Geen romantische omgeving, maar wel goed bereikbaar. En omdat Nomaden natuurlijk niet per auto reizen, raden we aan iedereen om lopend, met de fiets of met het ov naar het festival te komen. Of gewoon met je paard of kameel.”

Nomads wordt een zomers, creatief en vrouwvriendelijk festival: zo’n zestig tot zeventig procent van de bezoekers is vrouwelijk. De weersvoorspellingen lijken het zomerse karakter perfect bij te gaan staan. Met temperaturen tot over de 30 graden wordt het tropisch. Gelukkig wordt daar met overkappingen en gratis water voldoende rekening mee gehouden en kan men zich komend weekend zorgeloos in de oase wanen, beaamt Taselaar. “Ik kijk ernaar uit om the tribe weer in volle glorie te zien.”

Nomads Festival vindt komend weekend plaats in het Rhonepark in Amsterdam. De laatste tickets voor zaterdag, zondag en het hele weekend zijn hier verkrijgbaar.