Tahko doet all-nighter voor de Voedselbank: ‘Geluk moet je delen’

Melvin van Pelt staat als Tahko voor zijn eerste all-nighter en de lancering van zijn eigen concept, tales. Met de opbrengsten helpt hij nu de Voedselbank. ‘Het is megafijn dat ik nu wat terug kan doen.’

De eerste editie van tales. staat in het teken van de Voedselbank. De helft van de opbrengsten wordt gedoneerd aan de organisatie die miljoenen mensen onder de armoedegrens een steuntje in de rug geeft met voedselpakketten.

Waarom de Voedselbank?
“Ik kom uit een gezin dat niet zoveel te besteden had. Ondanks dat m’n vader altijd keihard werkte, waren we toch afhankelijk van instanties als de Voedselbank en de kerk. Hier kregen wij voedselpakketten om zo de last op de inkomsten wat te verlichten. Dit heeft ons door een moeilijke tijd heen getrokken en daar ben ik heel dankbaar voor.”

“Ik hoop dat er ergens ook een kleine jongen is die ook bedenkt iets terug te gaan doen”

Hoe voelt het om iets terug te doen?
“Het is megafijn dat ik nu wat terug kan doen en ben daar erg trots op. Ik hoop dat er met de opbrengsten weer wat gezinnen geholpen kunnen worden en dat er ergens ook een kleine jongen is die daardoor misschien bedenkt iets terug te gaan doen. Een soort pay it forward-idee. Ik vind dat mensen wat meer op elkaar moeten gaan letten, we zijn niet allemaal alleen op deze aarde. Zoals mijn overleden vriend Ruben Hail zijn motto altijd was: Amor vincit omnia: liefde overwint alles.”

En nu dus een all-nigher?
Dat zit al heel lang in de pijplijn, maar we zochten naar het juiste moment.
Ik wilde ook graag een eigen concept, maar ook daarvoor geldt dat je het niet zomaar moet gaan doen, maar een er een verhaal mee moet vertellen, een tale. Er zijn al genoeg clubnachten, dus je moet wel wat toevoegen. Zo kwamen we op het idee om een clubavond te organiseren met een benefiet-insteek, zonder het echt een benefiet te laten lijken. De focus ligt op de muziek. De avond zelf wordt ook echt een clubavond met goede techno, maar de opbrengsten splitten we fifty-fifty met een goed doel.”

Komt er ook een tweede editie?
“We zijn nog druk bezig met het uitzoeken van de instanties en ook de dj’s, al ligt m’n focus op het moment even op de eerste editie. Het is voor mij ook de eerste keer dat ik een all-nighter ga doen en dat vind ik zelf natuurlijk ook heel spannend. Het idee is ook om een podium te zijn voor opkomend talent en ik wil graag headliners gaan uitnodigen die mij weer inspireren. Wel wil ik het goede-doelen-idee doorzetten en steeds lokaal een kleine instantie uitzoeken en deze helpen.

“Ik wil lokaal kleine initiatieven steunen die hun directeuren niet vijf ton aan bonussen meegeven rond de kerst”

Alleen kleine instanties?
“Dat is wel mijn bedoeling, de grotere organisaties doen het volgens mij prima. Ik wil lokaal kleine initiatieven steunen die hun directeuren niet vijf ton aan bonussen meegeven rond de Kerst. Als er zoveel geld over is, heb je mijn hulp niet nodig denk ik. Het hoeven trouwens niet allemaal liefdadigheidsinstellingen te zijn, het zou ook maar zo een kinderboerderij kunnen zijn. Ik ben zielsgelukkig dat ik mag doen wat ik nu doe en dat ik daar nog elk jaar in groei en geluk moet je delen.”

Tales. vindt vrijdagavond van 23:00 uur tot 04:00 plaats in de Oosterbar in Amsterdam. Klein, maar geschikt, zo vindt Van Pelt. “Oosterbar is niet te groot, maar groots van hart. Ze hebben een megalekker geluidssysteem in de kelder hangen en de zaal geschikt voor 180 man. Het is daardoor snel gezellig en heel knus. En we gaan op de avond niet alleen geld inzamelen, maar ook eten. Neem dus vooral lang houdbare middelen mee, denk aan een zakje rijst, pasta of aardappelpuree.”

Evenement: tales. w/ Tahko all night long