Zo maakten Legowelt en Animistic Beliefs een cassette EP in twee dagen

Legowelt en Animistic Beliefs improviseerden in één dag zes tracks bij elkaar. Een week later lag er een eindproduct met naam en artwork. Documentairemakers Anna Bogomolova en Dammes Kieft legde het hele proces vast.

Legowelt en Animistic Beliefs zouden in eerste instantie voorkomen in een korte scène in de documentaire Stroboscopes & Smokemachines. Maar dat deed ze geen eer aan, vond Bogomolova. “We hadden in twee dagen negen uur aan videomateriaal gemaakt. Veel te veel voor een korte scene. Het is ook geen doorsnee documentaire. Het verhaal wordt verteld tussen de momenten door. De verschillende scenes communiceren een gevoel.”

De docu is in al zijn gewoonheid bijna hypnotiserend. Geen fancy shots of interviews en ook geen high-tech studio of vlotgebekte artiesten. Gewoon thuis bij Legowelt in Den Haag, waar de muzikanten elkaar een pak chocoladekoekjes van de Appie doorgeven. Maar wel tussen tal van – sommige peperdure – vintage synthesizers. Die setting met de manier van werken van Bogomolova nemen je een beetje mee terug in de tijd. Iets wat past bij de oldschoolsound van electropionier Danny Wolfers, best bekend als Legowelt, en het retrofuturisme van Animistic Beliefs, het opkomende electroduo, bestaande uit Linh Luu en Marvin Lalihatu.

Voor de Rotterdammers was het als kinderen in een snoepwinkel, maar ook een wat onwennige ervaring. Ineens waren ze voor het eerst echt samen met Legowelt, vertelt Lalihatu. “We hadden hem wel af en toe gezien en een keer ontmoet, maar toen moesten we opeens samen muziek gaan maken, terwijl het ook gelijk de eerste keer was dat we echt met hem zouden praten. Ik vind het überhaupt altijd awkward om met iemand samen te werken, laat staan met iemand zoals Legowelt.”

Gelukkig was er wel direct een muzikale klik, vertelt Luu. “Er zijn in één dag meteen zes nummers uit gekomen. Ondanks dat het wel een beetje spannend was, vind ik het wel grappig hoe het is gelopen. En ook de tweede dag, toen we het artwork gingen maken. Ik vind het heel leuk om te schilderen en nu kon ik dat samen met Legowelt doen.”

Lalihatu: “Dat was supernice om mee te maken, want het artwork was echt typisch Legowelt. Misschien een beetje silly, maar ook heel cool tegelijkertijd.” Bogomolova: “Legowelt heeft een imago dat alleen hij kan dragen, nerdy en cool.”

Binnen één dag maakte het trio zes tracks, opgenomen op een cassette. De EP, genaamd Audiosport 8 is verkrijgbaar via Clone Records en op Bandcamp. Beluister de snippets op Soundcloud.

De documentaire is vanaf vandaag te zien op Facebook en Youtube. De Amsterdamse Bogomolova werkt samen met Dammes Kieft in Rotterdam. Eerder deed ze on-site interviews en maakte ze korte documenaires voor Dekmantel.

Stroboscopes & Smokemachines toont de undergroundscene van Den Haag en Rotterdam, ook wel de West Coast Sound of Holland genoemd. Bogomolova en Kieft zoeken hier naar een ideologie die voorbij gaat aan muziekgenres. Eind dit jaar gaat de documentaire in première op verschillende filmfestivals. Meer info op stroboscopesandsmokemachines.com.