Deze artiesten staan op het punt om door te breken

Sinds de vorige keer dat we naar opkomende artiesten keken zijn veel van hen regelmatig op de Nederlandse podia te vinden. Inmiddels lijken weer flink wat talenten de weg naar de top te hebben ingeslagen. Tijd om opnieuw de balans op te maken.

Tim Tama

De Nederlandse dj en producer Tim Tama maakt de laatste tijd een flinke opmars. De afgelopen maanden weet hij met releases voor onder andere Obscuur en Raven Sigh gestaag zijn publiek te vinden. Met Still Waters Run Deep liet hij zien ook van begin tot eind een sterke EP neer te kunnen zetten.

Zijn combinatie van rauwe industriële geluiden met elegante melodieën is er een waarbij je al snel parallellen kunt trekken met het vroege werk van I Hate Models. Maar bij Tim Tama staat de grimmige sfeer centraal en bewegen de melodieën ertussen. Onlangs wist hij zijn debuut te maken op Amsterdam Dance Event, toen hij tussen Thomas P. Heckmann en I Hate Models in de H7 Warehouse stond.

Luistertips: Patagonian SkiesThe Augury

Raär

De jonge Fransman Raär gooide met zijn eerste EP No More Love in the Warehouse hoge ogen en voor velen zal hij al geen onbekende naam meer zijn. Hij stond al in de beruchte Georgische club Bassiani en enkele weken debuteerde hij ook in het legendarische Concrete in Parijs.

Raär

Alle tracks op de EP zijn met veel aandacht gemaakt en kennen een heel eigen karakter; van het lo-fi gevoel van Hopeless met grommende acid tot het opwekkende Räve met meeslepende vocals. De muziek van Raär bewandelt een fijne lijn waarover je zowel kunt dansen als achteroverleunen en in je eigen gedachtegang op gaan. Het geeft zijn muziek een heel intiem gevoel dat zeldzaam is in de vluchtige dansmuziek.

Luistertips: Räve, Podcast #24

Veta.m

Met Veta.m vinden we nog een jonge Franse producer op de lijst, maar de overeenkomst in nationaliteit staat in sterk contrast met de muzikale verschillen. Bij Veta.m komen de panische en angstige geluiden samen met een dreunende bass tot een dystopische vorm van techno. Lagen op lagen van distortion worden op elkaar gestapeld om een heel ruw geluid te produceren dat naar claustrofobisch neigt.

Dat krachtige geluid gooit je het diepe in, maar met tracks als ‘Attack’ laat de Fransman zien dat hij met deze verwachtingen kan spelen om vervolgens het roer om te gooien. Hier voert de progressie van de muziek je van zijn rauwe dieptes tot elegante hoogtes in een ontzettend vloeiend geheel. Van begin tot eind zijn tracks als deze een reis die je in zijn geheel moet ervaren om je volledig mee te laten slepen.

Luistertips: AttackOposition – Delta (Veta.M Remix)

Lars Huismann

Als je de muziek van Lars Huismann hoort denk je aan een grote Berlijnse dj die al een tijdje mee draait. Dat hij uit Berlijn is een gegeven en van de mensen op de lijst is hij zeker niet de jongste, maar zijn releases zijn eigenlijk pas echt losgekomen na het oprichten van zijn eigen label LHR in 2015. Sindsdien heeft hij zijn producties opgeschroefd en bundelt hij zijn jaren aan ervaring uit bandjes van jazz tot metal.

Lars Huismann

Een waslijst aan zwaargewichten waaronder Bas Mooy, Dubfire en Len Faki hebben al hun support gegeven aan zijn nieuwe EP Memories. Daarmee hebben de grote dj’s de Duitser al ontdekt en dus zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat ook het grote publiek ze achterna gaat.

Luistertips: Move OnPodcast #27

VNTM

Dit jaar nog debuteerde de jonge Amsterdammer VNTM in de scene. Ondanks die korte tijd is hij geen onbekende voor grotere podia en stond hij al in clubs als Basis en Toffler en was hij te vinden op Pleinvrees tijdens ADE. Net als veel andere grote talenten is hij alumni van de Herman Brood Academie, waar hij de fijne kneepjes van het vak geleerd heeft.

Die technische vaardigheid is te horen in zijn livesets waar hij moeiteloos veel eigen werk combineert met zelfgemaakte edits van nummers als Warg en Subzero. De groovy duistere baslijnen en percussie in zijn muziek worden aangevuld met progressieve melodieën die vaak een opgewekt of mysterieus karakter hebben. Binnenkort staat VNTM weer in Basis en komt hij met de track Pinnacle op Oliver Koletzki’s Stil vor Talent.

Luistertips: MessagesPodcast #17

Tekra

Tekra is misschien wel de minst bekende naam in het lijstje en voor velen zal zijn naam dan ook nog niets zeggen. Het helpt ook niet dat er nog weinig naar buiten is gebracht over hem en veel meer dan een aantal tracks of podcasts is nog niet te vinden. De man achter Tekra, Andrew Kater, is dan ook nog een beetje gehuld een nevel; de mystiek van de nog onbekende artiest.

Identified Patient

Zijn muziek weerspiegelt dat gevoel ook en in zijn tracks lijkt ook een zware nevel te hangen, net boven de pompende bas. Hij combineert heel erg duistere en kille techno met een ongrijpbare zachte ambiance die er heel licht boven lijkt te hangen. Hij heeft nog niet veel werk op zijn naam staan, maar binnenkort komt er onder meer een nieuwe EP aan.

Luistertips: JKJKJKBKAxis

Identified Patient

De laatste maar zeker niet de minste is de getalenteerde Nederlander Job Veerman, die onder de grimmige naam Identified Patient gaat. Dat de Amsterdammer talent heeft is ook al promoters als Reaktor opgevallen, wat hem een plek leverde op de line-up van de afgelopen editie van Katharsis.

Zijn opvallend getitelde tracks zijn een samenvloeisel van heel veel verschillende stijlen en genres. Onder meer EBM, synth wave, new beat, acid house en punk zijn verweven in zijn eigen unieke stijl. Het levert vaak heel aparte en sinistere tracks op, waarbij bekende elementen net in een ander jasje zijn gestoken om soms bizarre maar altijd interessante tracks te creëren.

Luistertips: Het InfuusDigital Tsunami 131