Een terugblik op 2018 met vijftig van de beste platen

Het jaar 2018 kende veel goede muziek. Wij selecteerden onze vijftig favoriete tracks. 

50. Error508 – 05:00 AM Afterglow
49. Amandra – Dame de Bahia (Agents Of Time Remix)
48. Answer Code Request – An Unattainable Distance
47. Weyner – When The Drugs Kick In
46. La Bile – Linowet
45. Dread  – Misadrekeli
44. Operant – Also To The Inorganic World
43. Tupido Velo – Watchtower
42. Barks – From Thinking (Death Abyss Remix)
41. Crystal Geometry – 666

40. RE_P – Tapestry of Consciousness
39. Lou Karsh – Ataraxia
38. Raär – Le Sacrifice Moral
37. Laval – No Hypocrisy
36. Claviceps Purpurea – You Might Survive (But We Hope Not)(Nigh/T\mare Remix)
35. In Anima – Propulsion Laboratory (Attaché Remix)
34. Dynamic System – Following The Wavelength (Dist’s Burning Inside Remix)
33. Tim Tama – Alignment
32. Deevai – Napoli
31. Exilles – Rings Of Chaos

30. Axel Picodot – Memento Mori
29. Bicep – Rain
28. Lazarus – Reverof Nema
27. Thrae – Ultima Ora (Model56K Radical Assembly Remix)
26. Redshape – Blink
25. Under Black Helmet – Uncertain Future
24. Ayarcana – Eargasm
23. Tinfoil – Resting Point
22. Kas:st – Insomnia
21. Paula Temple & Eomac – Gestirn

20. Ghost Effects – Rave In Tbilissi
19. Gijensu – Headcrush Tactics
18. 74185# – Stop Report Me For Hate Incitation B****
17. Ansome – Vakuum
16. The Soft Moon – It Kills (Rendered Remix)
15. E.R.P. – Noetic
14. Veta.m – Moody
13. Mayeul – Allnite
12. Scalameriya – Piercing Through An Armored Heart
11. Umwelt – Abandon In Place

10. I Hate Models – Requiem of Desolation

Elk jaar verdient deze Fransman met zijn producties weer een plek in onze tien favorieten. Tussen al zijn gevarieerde werk is een keuze maken elk jaar een moeilijke opgave. Dit keer sprong de tiende release van het label Rave Or Die van mede-Fransman Umwelt er vooral uit.

Aan de zijde van I Hate Models hebben we op de release een lange uiteenzetting van ravecultuur die de Fransman stilistisch verder brengt in het voortzetten van een mix van techno en hard trance. Het is een krachtige combinatie die de muziek veel energie geeft en waarbij de arps constant momentum lijken te bouwen, zodat het gas niet los hoeft.

9. Phon.o – Leaving Khidi

Misschien wel het buitenbeentje van deze top 10, omdat Phon.o anders dan de rest een ontzettend slome en kalme ambientsfeer neerzet. Dat is echter ook de kracht van het nummer met de passende naam Leaving Khidi, naar de populaire Georgische club in Tbilisi.

Het geeft perfect de sfeer weer na een lange nacht in een donkere warehouse. De zon streelt voor het eerst sinds lange tijd je huid, terwijl je nog een gloed van positiviteit over jezelf heen voelt stromen. Met een voldaan gevoel kun je de weg naar huis inslaan en stroomt de laatste energie nog uit je lichaam.

8. Tred – No Future, No Past (Outro Mix)

Het in Brooklyn gebaseerde E-Missions had zijn handen helemaal naar de andere kant van de wereld uitgereikt om de Australische Tred een EP te laten releasen. Uit the land down under komt No Future, No Past, het geweldige resultaat daarvan.

In eerste instantie voelt het nummer aan als een standaard electroplaat, maar langzaam komt met zachte pads, subtiele acid en opzwepende bassen ontzettend veel drive in het nummer. Het is een subtiel nummer dat op grootse wijze opbouwt en werkt naar een bevredigend slot.

7. Umwelt – Requiem of Haunted Warehouse

Eerder stond de andere release van Rave Or Die al in de top 10, vertegenwoordigd door I Hate Models. Labelbaas Umwelt voegt daar zelf ook een ijzersterke productie aan toe om misschien wel de sterkste EP van het jaar af te leveren.

Ook Umwelt gaat voor stilistische mix, in dit geval van techno en electro, en levert een warehouseknaller af met distorted kicks die doen denken aan Slave to the Rave. Boven de donkere massa van de distorted lows en de diepe ruizen komen alleen de ijzingwekkende pads uit. Het nummer wisselt op briljante wijze van techno- naar electrogrooves en terug.

6. Trym – Trip in a Black Hole

De opmars van de Franse artiesten is dit jaar in de top 10 heel erg zichtbaar, en ook Trym schuift daarbij aan. Trip in a Black Hole past eigenlijk niet helemaal in het normale repertoire van Trym, dat vaak een stuk guurder aanvoelt. De elementen zijn wel hetzelfde als vaak, maar de afwerking voelt eigenlijk totaal anders, op een heel aangename manier.

Trip in a Black Hole heeft een ontzettend positief gevoel dat tijdens het luisteren een heel kalmerend effect geeft. Het komt vooral door de subtiele afwerking, van de ronde kick, tot de soepele pads en de vrolijke melodieën die op elkaar stapelen. Trym laat maar eens zijn veelzijdigheid zien met een heel intieme release.

5. Rephate – A Lost Moment of Clarity (WarinD Remix)

Waar we WarinD normaal voornamelijk kennen van werk op een hoog bpm dat als een trein droog voortdendert, is zijn remix van Rephate eigenlijk het toonbeeld van zijn veranderende stijl als artiest. Nog steeds is er ruimte voor droog knallen, maar WarinD brengt dit jaar steeds meer variatie naar voren.

A Lost Moment of Clarity dendert nog steeds genadeloos voort, maar wordt ook gestuwd door heel subtiele momenten. De pads lijken soms los van elkaar een leven te leiden waardoor het net een interne strijd is van meerdere lagen die allemaal langs elkaar bewegen. Haperend, hakkelend, maar constant vloeiend en meeslepend.

4. Kas:st – Hell on Earth

Het duo bestaande uit Ka One & St-Sene heeft hun stempel op het jaar achtergelaten met onder meer de Cosmic Walkers EP vroeg in het jaar, Insomnia op hun eigen Flyance Records en natuurlijk de single release Hell on Earth.

Vaak kunnen speeches en vocals een tikje cliché voelen in techno, maar Kas:st heeft de monoloog uit Network zich eigen weten te maken, waardoor het alleen maar op de sfeer van het nummer bouwt. De invloeden van de Franse scene zijn heel erg te merken in het nummer, van de trance-achtige arps tot de verfijnde pads. Het nummer draagt zoveel sfeer dat je bijna niet anders kan dan er helemaal in op te gaan.

3. Paul Mørk – Self Destruction (Delectro Remix)

Zowel het origineel als de remix van Self Destruction zijn waardige releases. Maar waar Paul Mørk vanaf het eerste moment vol gas gaat, voelt de remix van Delectro in eerste instantie als een vrij onopmerkelijke combinatie van techno en EBM.

Geleidelijk bouwt het nummer momentum op met risers en intensiveert de groove. Als dan de schreeuwende uitbarstingen komen wordt je eigenlijk verrast door een tsunami aan geluid, waarbij de kicks op je af lijken te denderen. De eerste keer overrompelt het geluid je, maar al snel wacht je op de volgende momenten, die elke keer weer met sterker geweld lijken uit te barsten.

2. Nightmare – Feel the Emptiness

De jonge Italiaan achter Nightmare is dit jaar pas echt zijn stempel aan het drukken. Zijn stijl is een bijzondere mix van ambient, techno en grimmige industrial. Die grimmigheid combineert hij vaak met melancholische elementen en daarmee verzorgde hij al sterke releases voor onder meer DVNTT, Enslavement en DRVMS Ltd.

Feel the Emptiness is het perfecte voorbeeld van de grimmigheid en melancholie die door zijn stijl heen stroomt. Het intense ritme laat je vanaf het begin niet los en trekt je het diepe in. Het is als een denderende waterval aan percussie die over je heen stroomt, kort afgewisseld door eilandjes van rust om je er vervolgens weer in te gooien.

1. The Empire Line – Fast Forward (Intet Glemt, Intet Tilgivet)

Northern Electronics staat altijd garant voor sterke releases en samen met The Empire Line heb je dan een gouden recept. Christian Stadgaard, Jonas Rönnberg (Varg) en vocalist Isak Hansen leveren op hun eerste volledige LP (Rave) als The Empire Line track na track hoge kwaliteit.

Fast Forward is daar de ultieme culminatie van. Tot halverwege in het nummer zijn het voornamelijk diepe grooves met Varg’s kenmerkende synths die hier de muziek naar voren stuwen boven de dreunende lows. Op dramatische wijze komen dan de strings en pads in met verduisterde en bezeten vocals die tevergeefs lijken te schreeuwen, vervuld van redeloze angst, en laten je achter met kippenvel.

De volledige lijst is te beluisteren op Youtube en te koop via Buy Music Club.