Het alternatieve ADE, in het belang van de underground

Tijdens ADE vindt ook het AADE plaats, het Amsterdam Alternative Dance Event. Het is een initiatief van non-profitorganisaties OT301, De Nieuwe Anita, Cinetol en OCCII.

Het Amsterdam Alternative Dance Event is geen statement tegen ADE, maar biedt een alternatief voor de grootse shows met een meer commerciële insteek. Het AADE vindt gewoon plaats tijdens ADE, van 16 tot 19 oktober en heeft ook net als het ‘gewone’ ADE ruimte voor praatjes, concerten en nachtelijke feesten. Het zijn laagdrempelige, betaalbare en spannende avonden met live performances, experimentele dj’s en een discussie over de status van het maatschappij-kritische geluid in de hedendaagse muziekwereld.

Op woensdag 16 oktober wordt afgetrapt met de AA Talk ‘Fck de industrie, leve het experiment!’ in De Nieuwe Anita. De discussie gaat over verzet, ongehoorzaamheid, illegaliteit, afwijken, ondermijnen en opstand in relatie tot de muziekwereld. Bij de sprekers zijn onder meer Koen ter Heegde van Subroutine/Worm, Tijs Heesterbeek van Gonzo Magazine en Natasja Alers van Grauzone. Diezelfde avond zijn er tijdens de punkavond in Cinetol optredens van Alfred & The Disapointments, Fuck Fuck Fuck en Klaplong.

Elektronische muziek komt er vooral op donderdag 17 oktober in OT301. Op de line-up onder meer Lena Willikens, Dymph (live) en Karel (live), bekend van het label van Job Jobse. Op vrijdag en zaterdag zijn er bandjes in de OCCII, waaronder Sunn Trio en Nox Novacula.