Amsterdam Open Air: voor iedereen muziek en altijd lekker weer

Voor het negende jaar op rij was het Gaasperpark het toneel voor Amsterdam Open Air. Wij waren erbij.

Als één van Amsterdams grootste festivals is Amsterdam Open Air er voor iedereen. Het programma is uiteenlopend. Zo genoot je op de mainstage het ene moment van de housetunes van Claptone en niet veel later was daar Bizzey met een hiphopshow. Als liefhebber van elektronische muziek ben je op dat grootste podium dus niet altijd op de juiste plek, maar gelukkig waren er veel andere podia, ieder gericht op een eigen muzieksmaak.

Het zal echter niet voor iedereen op Open Air wat uitmaken. Het jonge en hippe publiek komt voor een deel gewoon voor een lekker festivaldagje. En dat biedt Open Air maar al te goed. De aankleding geniet veel aandacht, met sommige stages als extravagante uitblinkers. Ook is er genoeg te doen, zoals genieten van een cocktail, even lekker onderuit gaan op het strand, of juist de actie opzoeken met een potje pingpong of tafelvoetbal. Maar ook technisch zit het festival goed in elkaar; de wachttijd bij bars, toiletten of doorloop kan verwaarloosd worden. En dan is het eigenlijk ook nog vrijwel altijd lekker weer op het festival, een klein wonder.

© Sam Huberts

Terug naar de muziek. Liefhebbers van house konden ruim terecht. Strafwerk is al een tijd een van de prominente hosts, en had weer op beide dagen een podium. Kerri Chandler zorgde hier zaterdagmiddag voor funky zomerse vibes, op zondag was Joris Voorn de hele dag de baas met zijn Spectrum. Meer funky vibes waren er op zaterdag bij Cartel, met dj’s als David Vunk, Tom Trago en Denis Sulta, die later die avond nog met Mella Dee het programma op de afterparty in Shelter vulde. Zondag waren er met host Slapfunk meer grooves, met als hoogtepunt de extralange set van de minimalistische tINI, midden op de dag. Een ander hoogtepuntje was er zondag op de mainstage met de skills van DJ EZ, die vingervlug raad wist met de cue-knoppen op zijn CDJ’s.

Steviger werk was op zaterdag te vinden bij Reinier Zonneveld en consorten, maar pas echt bij de stage van Vault Sessions, op zondag. Hier ging het al vroeg los met de modulaire liveset van Colin Benders, moeiteloos gevolgd door Freddy K en Anetha. De drie-eenheid LSD, bestaande uit Luke Slater, Steve Bicknell en Function, bracht vervolgens een 2,5 uur durend slotakkoord van de bovenste plank.