Charlotte de Witte bouwt samen met Awakenings aan een groot imperium

Als de opening van zoals altijd een druk programma van Awakenings was er op de woensdagavond van Amsterdam Dance Event de hosting KNTXT van Charlotte de Witte.

Ogen die open gaan, het breken van de sleur. Zien wat er altijd al was en horen wat er nooit is geweest – het ontwaken. Hoe we ‘s nachts ontwaken van de automatische piloot die ons leven bestuurt. ‘s Nachts mogen we ons laten zijn, onze driften laten gaan. Dichtbij de oermens, ver van bedachte systemen en ons voorgekauwde leven vandaan.

Maar tijdens ADE openen we onze ogen nog méér. De sleur van een jaar verruilen we voor een week feest en avontuur. En ik werd wakker met Awakenings. De start van mijn ADE én van het losbreken van m’n routine. En HOE ik opstond. Met beukdeunen die zich, als het geluid van m’n wekker, diep binnendrongen om zich daar te nestelen. Van plan om me met rust te laten, waren de klanken niet. Een zalig gevoel. Ik kón er niet aan ontsnappen en dat wilde ik ook niet. Ik werd wakker. 

Genoeg om naar te kijken

KNTXT is het Belgische technoconcept dat speciaal voor ADE naar Nederland is gebracht. Bedacht door Charlotte zelf, staat KNTXT ervoor in een kwaliteitservaring neer te zetten terwijl de undergroundvibe van de scene wordt behouden. Zodoende kan een samenwerking met Awakenings natuurlijk niet achterblijven. En nu, in de Gashouder op ADE 2019, is het zover.

Tijdens het event werd duidelijk dat alle energie in de show was gaan zitten. Er was genoeg om je ogen bij uit te kijken in de iconische Gashouder. De visuals sleurde je mee in de Wereld van het Wijde Web en mechanismen; een mix van data met een tintje spacelab en een vleugje visuele vertaling van het kraken van een code. Al met al voelde het door de hitte alsof we op Firefox aan het surfen waren. Surfen op internet on fire. Naast deze visuals mét tribune om vanaf te kijken, werd er ook een heuse lichtshow gepresenteerd waarbij rekening was gehouden met de vorm van de locatie. Het was een spektakel.

Charlotte de Witte. © Awakenings

Wat nog meer buitengewoon spectaculair was, was Charlotte’s opening. Vuurpijlen die over de gehele diameter van het cirkelvormige Gashoudergebouw de rondte door vlogen en vervolgens uit elkaar spatten, werden gevolgd door de vetste lichtshow ooit. 

Wat me bovendien keer op keer weer doet verbazen is dat Charlotte de Witte zich ultiem aanpast aan de venue. Aan het event, de locatie, het publiek. Ze ontpopt zich een ware kameleon. Van Raving George tot CDW, ze past zich aan aan het veld en blijft vernieuwen.

Naast dat ze een steengoede set draaide was ze daarbij buitengewoon de beste. Ze ging letterlijk door het dak en blies daarbij dat hele dak eraf. Ze was met haar directe voor-, en nagangers dan ook bijna niet te vergelijken en steeg met vlag en wimpel boven de rest uit. Als ze nog geen koningin was, kroon ik haar die nu.

Andere sets hadden vaak te weinig variatie, waardoor het te lang eentonig werd. De hele set kakte op zo’n moment in. Ook viel het net te vaak stil en zetten ze daarbij pas te laat weer in. Dit was jammer, omdat dit zich ook leek om te zetten in de sfeer.

Want wat ook eentonig was, was de ambiance. Er leek wat passie te missen vanuit het publiek. Hierdoor deed het een beetje vlak aan met maar weinigen die dansten… En dat op Amsterdam Dance Event. De momenten waarop het monotone publiek wel te enthousiasmeren was, was tegen het einde en begin van elke set. Dit uitte zich dan vooral in een oneindige zee aan filmende telefoontjes. 

Buitengewoon bewonderenswaardig

Deze sfeer werd wellicht ook versterkt doordat de locatie niet één en al spektakel was. Ik was nog nooit in de Gashouder geweest, maar hier en daar viel het me toch een beetje tegen. Ja, het voelde ondanks de grootte toch underground, zoals ze graag willen uitstralen. Maar de sfeer die ik voelde was toch het beste te omschrijven als massief en onpersoonlijk. Ook was het er echt veel te heet. Niet alleen ik kon bijna zwemmen in de dauwdruppels die in de lucht zwierven, iedereen had moeite met ademhalen. Ik zag her en der zelfs mensen met tomaatrode toeten op ‘t randje van outgaan balanceren.

Al met al mixed feelings van massiviteit en spektakel op één avond? Tja, ik kan er niet meer van maken dan ‘t is. Daarom nodig ik je van harte uit om het zelf te gaan meemaken bij de eerstvolgende editie van KNTXT x Awakenings. Want feit blijft wel dat zowel de Gashouder als Awakenings befaamd zijn. Dat moet je zelf ondervinden om een oordeel over te vellen. Feit blijft ook dat Charlotte keihard bezig is met een groots imperium op te bouwen, waar ik getuige van mocht zijn. Dat is buitengewoon bewonderenswaardig en ik denk dat geen enkele technofan die boot wil missen.