Deventer omarmt electro, allemaal dankzij Nachtparlement

Nachtparlement blijft zich ontwikkelen. Ik weet nog hoe het allemaal begon in een ietwat kale zaal. Deze editie werd er weer een schepje bovenop gedaan.

Qua decoratie waren er twee lichtbakken voorzien van het Nachtparlement-logo en er waren speciale sjaaltjes te koop in het Burgerweeshuis. Ook qua boekingen zit het nog altijd goed, met Jasmín en DJ Stingray die deze nacht hun draaikunsten mochten vertonen.

Deze keer was het de taak aan Jasmín om te openen. Met al een behoorlijk indrukwekkend schema op haar conto – ze speelde dit jaar onder andere bij Boiler Room en Lente Kabinet en meerdere malen in De School – keek ik al langer uit naar deze avond. Ook omdat ik erg benieuwd was hoe electro en aanverwante stijlen ontvangen zou worden in een stad als Deventer.

Gemaskerde dj

Jasmín draaide lekker afwisselend en rond het midden van haar set zelfs nog redelijk uptempo en kreeg zo gelijk het publiek aan. Tegen het einde van haar set draaide ze het tempo wat omlaag. Stiekem keek ik natuurlijk het meest uit naar DJ Stingray, maar Jasmín was nog toffer dan ik van tevoren al dacht.

DJ Stingray © Niek Doup

Stingray startte zijn set met een fijne lange intro en toen eindelijk de beat dropte stond de hele zaal al te joelen. Hier en daar stonden zelfs mensen te springen. Mijn kleine beetje twijfels dat ik had over hoe het publiek het zou ontvangen werden meteen weggenomen. Heel gaaf wederom dat het Deventers publiek ook wat ‘moeilijkere’ stijlen omarmt en niet vreest voor iets anders dan vierkwartsmaat-techno. De gemaskerde dj draaide zoals we van hem gewend zijn: heel snel plaatjes achter elkaar opleggen, een uitmuntende platenkeuze en fijne transitions. Electro overheersde natuurlijk de set, maar ook techno werd niet overgeslagen. Zo draaide hij onder andere de plaat I See Your Point van Sedvs & Peel. Beste plaat van de avond was toch wel electroklassieker Professor X (Saga) van Professor X.

Lokale held

Deventerheld De Sluwe Vos – die tevens komt draaien op de aankomende kersteditie van Nachtparlement – was er ook en stond nog een hele tijd pal vooraan in het publiek mee te genieten. Leuk om te zien dat hij ook even langskomt en gewoon lekker mee doet, maar niet gek gezien zijn voorliefde voor electro.

Toen de Detroitse legende klaar was met zijn set rond een uur of vier was het publiek nog niet klaar en nam Jasmín het onder luid gejuich nog even een klein uurtje over. Als een van de laatste tracks draaide ze de tranceklassieker The First Rebirth van Jones & Stephenson. Vorige editie werd deze ook al als afsluiting gedraaid. Toeval? Of wordt dit het Nachtparlement-anthem?

Ik ben erg benieuwd wat de Deventernaren voor de volgende edities in petto hebben voor ons. Aan de boekingen ligt het in ieder geval niet met De Sluwe Vos en Helena Hauff als headliners voor de komende twee edities.