DGTL bewijst waarom het een vaste waarde op ADE is

DGTL is inmiddels een vaste waarde bij Amsterdam Dance Event. Wij waren donderdag in de Scheepsbouwloods.

We betraden de loods redelijk vroeg, om niets te missen van persoonlijke favoriet Helena Hauff. De Duitse dj is een boeking die altijd garant staat voor vuurwerk achter de decks, hoe vaak je haar ook gezien hebt. Ze valt nooit in herhaling en blijft altijd de meest bijzondere techno en electro uit haar schijnbaar eindeloze vinylcollectie toveren. Met platen als Pinwheel van James Shinra, 7 Fila Karamellur Lion Bar van Bjarki en een onvermoeibare stijl drukt ze al vroeg haar stempel op het feest. Helena domineert en is van begin tot eind volop genieten.

Helena Hauff. © Tim Buiting

Het laat meteen een zware opgave voor de opvolger. Vanavond staat Jeff Mills voor die zware klus, maar met decennia ervaring zal de veteraan niet snel aan dergelijke druk bezwijken. Desondanks wist Jeff Mills in recente optredens niet altijd niveau te halen en geeft de Amerikaan soms de indruk dat zijn stijl misschien verouderd is. Vanavond niet, want vanavond lijkt The Wizard zijn magie weer te hebben. De opzwepende opener laat zien dat het menens is en meteen pakt hij de regie in handen. Gestaag bouwt hij een heel solide set uit op zijn klassieke manier, de manier van Jeff Mills en de motor city way. Zijn grote hit The Bells zal een beetje aanvoelen als Piano Man voor Billy Joel, maar vanavond is hij niet te beroerd om de publiekslieveling met enthousiasme ten gehore te brengen.

Het decor is inmiddels karakteristiek voor DGTL. De uitgestrekte loods, een groot ledscherm en een stijlvol lichtplan. Minstens zoveel aandacht is er voor de kleine zaal, met ook ruimte voor topacts. De Scheepsbouwloods is een van de grotere pekken voor feestjes in Amsterdam en heeft daarmee een heel unieke vibe. Op de tweede stage staan vanavond Deniro, Jane Fitz en DJ Nobu op het programma. Ze draaien iets rustiger, dieper en meer gericht op de ambiance dan de intensere eerste zaal en bieden zo goed een alternatief.

Ben Klock (r) en Marcel Dettmann. © Tim Buiting

Ben Klock en Marcel Dettmann nemen het stokje van Jeff Mills over voor het slotwoord van DGTL. De Berlijners zijn als geen ander geschikt voor deze opdracht en vullen elkaars stijlen aan. Ben Klock draait iets soberdere en diepere techno, waarbij Dettmann vaak kan aanvullen met de meer energieke en dynamische platen. Samen hebben ze een uitstekende dynamiek om kundig een slot te draaien aan het feest. In het begin duurt het nog even voor die op gang komt, maar na een uur komen ze volledig in hun rol als closing act en sturen ze iedereen voldaan naar huis.