Een avondje droog knallen in de Gashouder

Het vieren van het nieuwe jaar kan niet vroeg genoeg beginnen. Wij waren dan ook op 29 december al aanwezig bij Awakenings.

De avond is de eerste in een reeks van vier. Feesten met onder meer Tale of Us, Pan-Pot en Len Faki zouden nog volgen, maar vanavond was het tijd voor een andere rits grote heren en dames: DJ Rush, Charlotte de Witte, Nina Kraviz en Sam Paganini. Maar eerst is het de beurt aan het VNTM, het Amsterdamse talent dat met zijn Awakenings-debuut de avond mag openen.

Waar de rest van de line-up bekend staat om het gestadig doorknallen, laat de sound van VNTM zich beduidend anders omschrijven. Aan rollende en diepe technokicks geen gebrek, maar de duistere ondertoon wordt aangevuld met melancholische melodieën. Het zorgt voor een dynamischer geheel en ruimte voor opbouw, want om 22:00 uur moet de Gashouder namelijk nog vollopen.

Voortdenderende trein

Naarmate de set vordert en middernacht dichterbij komt zien we progressie in de zaal en in de liveset van VNTM. Met enkel eigen werk, waaronder Be A Freak en High Above, maar ook werk dat nog geen release zag, nemen de intensiteit en energie in de set toe. Als de zaal uiteindelijk voor een groot deel gevuld is, geeft een stilte in de set de ultieme gelegenheid voor een terecht applaus. Een sterk debuut.

DJ Rush neemt de plaats op het podium over en opent zijn set met het uiteindelijk typerende geluid van een trein. Een salvo aan kicks volgt en Rush blijft de gehele twee uur doorknallen als een voortdenderende trein. Het vriendelijke gelaat van de Amerikaan doet de gedachte ‘you gotta love him‘ creëren, maar met technische foutjes, een matige timing en nul dynamiek gaat die vlieger helaas niet op.

Te moeilijk

Het afwisselen door Charlotte de Witte daarna is dan ook een verademing. De Vlaamse lijkt veel meer de progressie in haar tracks te beheersen en alles wat ze doet heeft een gedachte. Ze brengt het ene moment progressieve melodieën en het andere moment gooit ze acid uit de jaren negentig. De uitverkochte Gashouder neemt het met plezier in ontvangst en de set wordt geheel in stijl van Awakenings begeleid met een grootse show. Lasers, lichten, led-schermen, co2 en vuurwerk schitteren in vol ornaat.

De Witte zal voor velen het hoogtepunt van de avond zijn geweest. Nina Kraviz, die een enorm hoog niveau kan halen, lijkt de juiste lijn vanavond niet te kunnen vinden. Prima selecties worden afgewisseld met te moeilijke keuzes of platen die te veel met elkaar wringen. Afsluiten doet ze wel geheel op Nina-eske wijze met een hardcoreplaat die in bpm’s vlot omhoog loopt.

Sam Paganini mag de avond afklappen en vult zijn twee uur zeker niet slecht in. Alles van old school tot new school passeert de revue in een stevig, maar toch aardig dynamisch geheel. Al met al werd er veelal droog doorgeklapt, maar dat is dan ook waar velen op een avond als deze voor komen.