Festifest: gemoedelijk festival aan het IJ

Al ruim vijf jaar vind je met Festifest in Amsterdam-Noord een alternatief voor de grote voorjaarsfestivals. Wij namen een kijkje.

Het was een warme dag, dus na goed insmeren kon de tocht naar Noord beginnen. Festifest vindt plaats bij het café Noorderlicht, een cultureel café in Noord met een mooi uitzicht over het IJ. Naast het festival ook zeker een leuke plek om een drankje te doen of een hapje te eten. Eenmaal aangekomen stond er een lange rij, want iedereen had natuurlijk bedacht om iets later te komen. Het leek erger dan dat het uiteindelijk was, want de rij liep snel door. Bij de kluisjes was er voldoende ruimte, dus eentje bemachtigen was eenvoudig en zonder al te veel drukte. Vanaf daar liepen we het festivalterrein op. 

Geen sauna

Het eerste wat opviel was dat de ruimte goed benut was. Er waren drie stages opgezet en ze stonden dicht bij elkaar. Je kon makkelijk van de ene naar de andere stage hoppen en het geluid ging niet door elkaar heen. Een van de stages was overdekt, met een soort stellage van lappen stof die over het dansterrein heen waren gespannen. Dit zorgde ervoor dat het lekker koel bleef en het geen sauna werd, zoals met een tent kan gebeuren.

Ondertussen werd je vermaakt met lekkere discoplaatjes van artiesten als Maurice Fulton en de afsluitende selectors van Optimo. Langs het IJ vond je een stage die zich meer richtte op house, met dj’s als Perel en Manfredas. Het dansterrein loopt hier een beetje af, dus je kon achterin genieten van een mooi uitzicht of in het zonnetje of dansen aan het IJ.

Kleinschalige gezelligheid

Festifest had een redelijke capaciteit van mensen die ze konden ontvangen, maar door het relatief kleine terrein voelde het lekker knus. Er is geen enkel moment geweest dat het te druk was op het terrein. Het publiek was lekker met elkaar in gesprek en er was ook ruimte om een dansje te wagen. De drankjeskarren waren goed gepositioneerd en er was ook de mogelijkheid om drankjes te halen in het café. Alleen bij de wc was het af en toe druk en moest je even in de rij staan.

De muziek op Festifest liet niet te wensen over, maar wat vooral opviel was de gezellige en gemoedelijke sfeer. Het zonnetje zal zeker hebben geholpen bij het creëren van dit effect, maar we gaan volgend jaar zeker weer terug.