Het jaarlijkse samenkomen van de supersterren bij Awakenings

Nederlands grootste technofestival streek afgelopen weekend weer neer in Spaarnwoude. We waren twee dagen aanwezig bij Awakenings Festival.

Het is een jaarlijks samenkomen van bijna alle supersterren uit het wereldje van techno. Een Amsterdams festival, maar een festival voor iedereen met publiek dat niet alleen van ver buiten de stadsgrenzen komt, maar ook vanuit heel Europa en daar voorbij. De hoge verwachtingen spannen dan ook de kroon en zo’n tachtigduizend technofans moeten tevreden worden gesteld.

Voor de sterren uit de scene is het de uitgelezen kans om de wereld te laten zien waarom zij de grootste zijn. Adam Beyer bewijst de populariteit van zijn Drumcode, Joris Voorn promoot zijn melodieuze geluid en Richie Hawtin geeft een masterclass in minimalistische techno. Dat dit soort dj’s de grootste zijn, betekent niet altijd dat ze de beste zijn, maar de kwaliteit heeft een hoog gemiddelde en veel technofans kunnen toch altijd goed terecht bij het tweedaagse spektakel.

Mainstage. © Tim Buiting

Een progressief geluid voert op zaterdag de boventoon op de mainstage en tech-house vind je een hele dag bij Area B, met dj’s als Loco Dice en Joseph Capriati. De vaak fanatieke liefhebbers van de hardere sound worden door Awakenings al helemaal op hun wenken bediend. Op zaterdag bracht 999999999 een steengoede liveset en improviseerden Dasha Rush en AnD er weer met veel klasse op los. Rebekah zweepte haar tent op met piepende en krakende techno, een kunstje dat nog er nét even overtuigender uit kwam bij Paula Temple. Zondags vonden we AnD opnieuw, hoog in het bpm en ijzersterk. Publiekslieveling Dax J vond op beide dagen weer terecht een overvolle tent.

De populariteit is goed te meten bij Awakenings, te zien aan volgestroomde tenten en velden bij sets van onder meer Charlotte de Witte, Amelie Lens, Reinier Zonneveld, Tale of Us en Kölsch. Legere podia waren er veelal op de plekken waar Awakenings vernieuwing brengt. Toch veel lof voor het feit dat de festivalgigant niet vasthoudt aan enkel die supersterren en oude rotten en zelfs een intieme stage tussen de bomen liet primeuren. Niet iedereen was er klaar voor, maar met steeds meer ruimte voor artiesten als Helena Hauff, Claire Morgan en Gerd Janson is Awakenings niet blind voor de toekomst. Het gaat hand in hand met hostingpartners. Maceo Plex stond met zijn Mosaic weer garant voor electro met een vleugje disco en VBX was er voor het eerst met een hele stage vol minimalistiche house. Jammer dat afsluiter en genre-pionier Ricardo Villalobos het hier dit weekend niet kon brengen: het is hit or miss bij de Chileen.

Kölsch. © Simon Trel

Zo kan het vaker voorkomen bij Awakenings. De grootheden presteren niet altijd wat van ze wordt verwacht, neem de tegenvallende sets van Nina Kraviz en Jeff Mills, maar gelukkig wordt dat gecompenseerd met veel sterke performances, zoals die van Selección Natural, Rødhåd, Perc en Pan-Pot. En dan is er altijd de productie van de bovenste plank, zowel organisatorisch als technisch. Niet iedere lichtman was even aandachtig aan het werk, maar Awakenings maakt er met reuzestages, grootse lichtshows en afsluitend vuurwerk altijd een grote show van. Dat bereikte zijn hoogtepunt toen Adam Beyer een overvol technoweekend afsloot bij vuurpijlen, laser-overdosis en een remix van een iconische plaat: ook bij Awakenings kwam een ode aan de overleden The Prodigy-frontman Keith Flint toen als allerlaatste Breathe over Spaarnwoude klonk.

Afsluitend vuurwerk. © Tim Buiting