Het loopt nog niet storm bij Maceo’s electrofeestjes op Awakenings

Maar liefst tien keer stond Awakenings dit jaar op het programma van Amsterdam Dance Event. Met Maceo Plex’ Lone Romantic werd zelfs aan de electrofan gedacht.

Eric Estornel, de meeste mensen zullen deze Amerikaan kennen als Maceo Plex, superster in technoland. Mariel Ito is minder bekend, vernoemd naar de Cubaanse marielitos (waaronder de ouders van Estornel) die in Florida overkwamen van hun door Castro bezette land. Mariel Ito werd de naam die Plex draagt tijdens zijn uitstapjes naar IDM en electro, waar hij zelf groot fan van is.

Vorig jaar kreeg hij Awakenings zover om een ADE-hosting te doen in het teken van deze sound. Zo maakten tijdens Awakenings x Mosaic onder meer Helena Hauff, Ben UFO en Young Marco hun debuut in de Gashouder. Awakenings hield deze koers voorzichting vast en na wat electro op het festival was er tijdens ADE dit jaar ook weer wat ruimte voor een hosting van Maceo Plex.

© Yannick van de Wijngaert

Nu niet onder zijn technoproject Mosaic, maar namens electrolabel Lone Romantic. Met het betrekken van ook de Warehouse Elementenstraat had Awakenings de perfecte kleinere locatie om er ruimte aan te bieden. Een grote zaal vol electro bleek echter nog te gedurfd, dus kwam daar house, techno en een vleugje disco. Wel grote Awakenings-namen aan het einde (Maceo Plex en Robert Hood), maar met dj’s als Brame & Hamo, Joy Orbison en Ben UFO toch ruimte voor progressieve boekingen. In de tweede zaal volop electro, met Anthony Rother, The Hacker en Nederlands’ eigen Haagse legendes I-F en Legowelt. En natuurlijk Maceo zelf, als Mariel Ito.

Als wij rond de middag arriveren, staat de Warehouse er kalmpjes bij. Awakenings had de loods volgeplempt met een enorme lichtinstallatie en een groot ledscherm dat een wat stijlloos spiegelbeeld van de ruimte afbeeldde. Hoe dan ook, groots, spectaculair en Awakenings-waardig. Druk was het echter niet. Misschien wel in de ochtend, toen vele ADE-gangers door kwamen rollen, maar misschien is de Awakeningsfan nog niet helemaal klaar voor dit geluid. Toch lof voor Awakenings dat het niet vast blijft zitten in één en dezelfde sound. Geef het wat tijd en het wordt vast omarmd. Of niet, maar dan weet je dat ook.