De muziek bracht ons bij elkaar bij de laatste warehouse-editie van The Crave

Naast het festival in juni kwamen de Hagenezen achter The Crave eind jaar met vier warehouseparty’s. Afgelopen weekend was de laatste.

De vierde en laatste keer: de koude verlaten loods in de Melkwegstraat in Den Haag ademt sfeer vanavond. Het idee dat deze nacht een ‘afsluiting’ zal betekenen van de reeks warehousefeesten van de jonge Haagse organisatoren brengt behoorlijk wat extra gevoel met zich mee. Al vroeg zit ik met een biertje op een bank in een van de chillouthoeken, of hoe ik ze ook moet noemen: inhammen in de muur van de loods, statig maar sferisch ingericht met banken en tafeltjes.

Het is nog rustig en ik heb dus nog eens goed de kans om de locatie in mij op te nemen. Ik bedenk me dan ook dat dit echt een hele unieke locatie is. Bewust zeg ik dat het een hele unieke locatie ‘is’, voor de gasten van The Crave is niks enkel en alleen ‘geweest’, ze zullen hun repertoire altijd meenemen als herinnering in het hart en als opstap naar andere memorabele momenten.

Vanavond staan Cosmox, David Vunk, I-F, Umwelt en Stranger in de grote zaal: veel electro, zoals ook op The Crave Festival dit jaar. Naast de grote zaal biedt de geheime ruimte ‘traumgarten’ ons vandaag ook nog een hele hoop artiesten. Beginnen doe ik  in de grote zaal waar wordt afgetrapt met heerlijke tunes van Cosmox, het soloproject van Joris Hoefnagel, lid van dj-duo Secunda. De jongeman met een enorme passie voor muziek heeft duidelijk een goed idee van hoe je een openingsset moet neerzetten. Zijn platen sluiten perfect aan op de stijlen die later in de nacht zullen volgen. Echter, niet alleen Joris maar alle dj’s van vanavond blijken maximaal op de hoogte van elkaar

Warehousesound

Tijdens het einde van de set van David Vunk raak ik aan de praat met een paar klasgenoten waarmee ik vroeger op de middelbare school zat. Een goede kans dus om weer even terug te gaan naar de oude bekende chillouthoek waar mijn avond begon. Hier hadden we door middel van het vermogen om ons stemgeluid te verheffen gelukkig nog de mogelijkheid om een gezellig gesprek te voeren. Al meebewegend op de pompende baslijnen luister ik geïnteresseerd naar de verhalen van mijn kennis en voordat ik het wist werd de set van I-F afgekondigd om een doorgang voor de Fransman Umwelt te maken.

The Crave Festival

De dj’s lijken er zelf ook van te genieten om in zo’n vette locatie te draaien. Allemaal zijn het namen die al een behoorlijke tijd meelopen in de scene en dus ook een platencollectie hebben die breder is dan één huisstijl. Het is dan ook erg leuk om te zien hoe de artiesten hun platen lijken te kiezen voor de akoestiek van deze rauwe loods. Zo komen er soms wat oude producties bovendrijven en hoor je bepaalde geluiden tevoorschijn komen die kenmerkend zijn voor een typische warehousesound.

Festival

Samen met mensen die ik al jaren niet goed heb gesproken, dans ik de avond door en is deze vierde editie gewoon hoe die had moeten zijn. Muziek brengt je bij elkaar en dat is overduidelijk merkbaar vanavond. Los van het feit dat ik bij eerdere edities vooraf geïnteresseerder was in bepaalde artiesten, denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand als Alienata, is de door Nederlanders gedomineerde line-up vanavond perfect voor wat deze moet verzorgen. Het geluid wat kenmerkend is voor The Crave, zowel electro als volle en diepe techno, maar ook ambientplaatjes in de traumgarten, maken deze nacht tot een samenvatting van het hart van de organisatie.

The Crave bereikt inmiddels een publiek wat ver buiten de Haagse stadsgrenzen reikt. Ik ben dan ook heel benieuwd wat de volgende initiatieven van de organisatie zullen zijn. Een ding is in ieder geval zeker, die zullen er aan komen! Op zaterdag 2 juni is alweer The Crave Festival, met opnieuw een grote rol voor electro. Opnieuw het Zuiderpark in Den Haag zet de organisatie deze dag neer met namen als Hessle Audio Trio (Ben UFO, Pearson Sound & Pangaea), Matrixxman, Blawan, DJ Stingray en nog veel meer.

Tickets voor The Crave Festival 2018 zijn hier verkrijgbaar. Lees ook ons report van het eerste warehousefeest.