Op minimalistisch avontuur met VBX

Dit jaar bracht VBX de minimalistische sound op maar liefst vijf ADE-evenementen. Een goede reden om ons bij twee daarvan volledig over te geven aan de diepe en warme integratie van minimal in Amsterdam.

Vrijdag 18 oktober begint het avontuur bij de avond die VBX gezamenlijk organiseert met Awakenings en FRRC in de Warehouse Elementenstraat. Op de line-up staan onder andere Ricardo Villalobos, Raresh, Craig Richards en Sonja Moonear, en natuurlijk is een VBX-feest niet compleet zonder residents Ferro en Reis. In de tweede zaal zullen de Nederlanders een groot deel van de avond opvullen. Verder mag niet vergeten worden te vermelden dat Villalobos en Raresh vanavond back-to-back draaien.

Voor diegenen die niet zo vertrouwd zijn met de geschiedenis van de minimal-niche: de Chileense Villalobos en de Roemeense Raresh kunnen worden gezien als vaders van het genre. Beide hebben ze een grote rol gehad in de vorming van het minimalistische geluid. Een zeldzame back-to-backsessie van deze twee heren is voor menig liefhebber dan ook al genoeg reden om van het buitenland naar Amsterdam te reizen. Dit reisgeld dat ons gelukkig bespaard bleef, geven wij uit aan een groenteburger in de vanavond volledig vegetarische Elementenstraat. Lekker verantwoord bezig VBX en Awake.

Een warme gloed pulseert al tijdens de vroege uren door de Elementenstraat. Zowel in de grote zaal (Area X) als in de tweede zaal (Area Y), zit de sfeer er al goed in. Reiss draait een mooie mix van minimalistische housegrooves die niet allemaal in één hokje geplaatst kunnen worden, maar die allemaal precies bevatten wat het opwarmende publiek op dit moment nodig heeft. Craig Richards, wereldwijd bekend door onder meer zijn residentschap bij Fabric, draait meeslepende en volle grooves in de grote zaal: een mix tussen UK-minimal en het Roemeense geweld dat later op de avond zal domineren. 

Wisselwerking

Sonja Moonear neemt het roer van Richards op prachtige wijze over. Warme baslijnen en evoluerende percussiegeluiden houden het publiek in constante trance. De vaardigheid tot hypnotiseren heeft de Zwiterse zich op meesterlijke wijze toegeëigend. Daarna is het zover, de schimmen van Villalobos en Raresh verschijnen achter de booth. Gejuich galmt door de grote hal. Met een knallende openingsplaat begint het duo aan hun drieënhalf uur durende reis. Na een uurtje op en neer te zweven door de loods is het duidelijk dat de mannen elkaar naar hoger niveau tillen. Diversiteit blijkt vanavond uit de wisselwerking tussen Ricardo zijn kenmerkende percussieve tracks en meer richting techno nijgende dubplaten. Ook is het een prachtig aangezicht om te zien hoe Raresh na al die jaren nog volop geniet van hetgeen dat hij doet, met een constante glimlach op zijn gezicht controleert hij de draaitafels. 

Raresh op de voorgrond met Ricardo Villalobos. © Brian Lubking/Awakenings
Warehouse Elementenstraat tijdens Awakenings x VBX. © Brian Lubking/Awakenings

Muziekaal tilt VBX deze avond tot erg hoog niveau. Het gebruik van co2-kanonnen, een Awakenings-elementje, had bij een feest dat draait om zijn dynamische en fijnzinnige grooves dan ook best achterwege kunnen blijven.

De volgende middag staan we na een paar uurtjes slaap alweer op station Amsterdam Sloterdijk. Sinds 16:00 uur is hier in de recent geopende Lofi de langverwachte collaboratie tussen VBX en Sunrise (de organisatie achter het gerenommeerde Sunwaves Festival) aan de gang. Om 18:00 uur zijn we binnen, dit maakt dat we nog een dikke veertien uur hebben om de ambiance ten volle te ervaren.

De club en zijn inrichting vallen erg in de smaak. Er is een zeer sfeervol en ruim buitenterrein, maar ook binnen is een grote ruimte waar kan worden gechillt, met als groot pluspunt dat het geluid ook hier heel goed is. 

Het geluidssysteem dat in Lofi geïnstalleerd staat, Dot Audio, is een uniek handgemaakt systeem uit Zweden. De Roemeense Rhadoo die vanavond een vier uur durende afsluitende set zal draaien, is de eerste particulier die ooit zo’n systeem heeft aangeschaft. Dit lijkt me elke cent waard, want het geluid was prachtig, ontzettend warm en precies wat je bij deze muziekstijl wilt.

Op chronologische volgorde draaien Joren Edwards, Spokenn (Ferro & Reis), Arapu & Gescu, Herodot, Cap en Rhadoo. Een grotere vertegenwoordiging van Roemeense namen dan op vrijdag. Het geluid voelt tot nu toe dan ook wat minimalistischer aan, maar ook electro klinkt zo nu en dan door de zaal. 

Geheim mapje

Spokenn zorgt voor een prachtige opbouw die gaat van groovend naar steviger en hierdoor perfect aansluit op de overname van Arapu & Gescu. Ook Herodot draait zeer mooie platen, maar zou misschien beter tot zijn recht zijn gekomen als hij eerder op de avond had gedraaid. De energie was namelijk wat lager dan bij het vorige duo. Cap komt met een zeer sterke set die keihard binnenkomt bij het publiek en menig feestganger aan het dansen krijgt.

Rhadoo – de legende die samen met Villalobos en Raresh in het rijtje van grondleggers thuishoort – komt uiteindelijk met een absurde set die mijn ADE heeft gemaakt. Helaas begint de set wel met een technisch probleem, maar de impact blijft gelukkig beperkt. Ondanks het feit dat ik erg thuis ben in dit genre, draait de Roemeen constant platen waarbij ik denk ‘wat is dit in godsnaam, ik heb nog nooit zoiets gehoord’. Dat is waarvoor je als bezoeker komt: een ervaring die alleen kan bestaan tijdens het moment zelf: een ervaring die nergens, maar dan ook nergens te vinden is op Spotify of Youtube. Eenmaal thuis probeer ik op zoek te gaan naar platen met de kenmerkende geluiden die Rhadoo als leidraad door zijn set gebruikt, maar tevergeefs. Deze man is een echte dj, die zijn eigen producties bewaart in een geheim mapje ergens op zijn harde schijf.

VBX heeft zichzelf van zijn sterkste kant laten zien. Deze ADE was voor mij een minimalistische excursie en een prachtig avontuur.