The Crave flikt het weer, een weekend lang

In een weekend vol festivals biedt The Crave het meest soelaas voor de liefhebber. We reisden af naar Den Haag.

Het hele eerste weekend van juni ‘kleurt Den Haag roze’. Het is de herkenbare kleur van The Crave, je vindt ‘m terug in artworks, de festivalbandjes en vlaggen. Vrijdagavond al nam de kleur de hofstad over en wel met een primeur. De Grote Markt in het centrum was voor het eerst het podium voor elektronische muziek. Hier werd het spits afgebeten met onder meer de nieuwe liveset van Dazion.

Op zaterdag was Zuiderpark weer de plek voor het main event, het festival. Met ideale temperaturen en de zon op iedereens bol stroomde het groene gebied vol met liefhebbers.

Vroeg op de dag vond je op de The Crave’s eigen mainstage een typerende act voor de Haagse organisatie. B12, dat al meedraait sinds de vroege jaren negentig, werd voor een liveshow naar Den Haag gehaald, een act die je niet vaak ziet in Nederland. Het geluid: typerend oude school en rijk aan drummachines.

Electropionier meets technogrondlegger

The Crave is een samenkomen van dit soort oude legendes en verfrissende nieuwe talenten en onbekende acts. Oude rotten vonden we ook bij de stage van Resident Advisor, nieuw als host, met een bijzondere back-to-back van Egyptian Lover en Juan Atkins. Electropionier meets technogrondlegger. Voor Egyptian Lover betekende het een terugkeer na vorig jaar, toen hij een van de stages al op zijn kop zette met zijn door vocalen en 808-jams begeleide set. De back-to-back was minstens zo groovy, maar miste de flow die Egyptian Lover in zijn eentje kan brengen. Het publiek ging er niet minder los om.

De stage van Resident Advisor. © Clemens Wildschut

Dat publiek bestaat uit veel liefhebbers, jong en oud, en heeft veel aandacht voor de muziek en de artiesten. T-shirts met logo’s van Murder Capital, Crème Organization of Aphex Twin zijn hierbij tekenend. Het is een publiek dat vroege sets van artiesten als Identified Patient en Claire Morgan al volledig tot leven brengt. Laatstgenoemde wond de mainstage om haar vinger met een briljante rauwe set, met platen als Rikhter’s net uitgekomen Phiom Enhah.

Dj gaat zelf los

Vervolgens werd het muzikaal niet minder en werd het voor de artiesten met een vibe als deze niet moeilijker. Talismann hield het enthousiasme bij de main vast en reeg in zijn liveset zijn eigen hits aan elkaar, denk aan Industrial Ravolution, Great Britain en Germany. Bij Resident Advisor ging Eris Drew op in het moment en ging ze zelf het meeste los op haar energieke breakbeatplaten, iets wat het publiek alleen maar hoefde te volgen. Het kookpunt steeg hierna alleen maar verder met Spekki Webu en Jeans die de 150 bpm moeiteloos voorbij stoomden, voor DjRUM het met meer off-beatwerk mocht afsauzen.

Helena Hauff. © Clemens Wildschut

Op de PIP-stage was er meer gemoedelijkheid met fijne house van artiesten als San Proper, die Tom Trago’s late spot innam en de altijd swingende afsluiter Antal. De misschien wel meest Haagse stage van het stel, met Intergalactic FM en Bunker Records een ode aan aan de electro-roots van de stad, bood ruimte voor Gesloten Cirkel’s piepende en krakende liveset en Helena Hauff’s altijd overweldigende mix van electro, EBM en acid.

Fenomenaal plaatje

De mainstage werd afgeklapt door Len Faki. Een grote jongen en niet het meest voor de hand liggend voor The Crave, maar wel altijd garant voor Berlijnse kwaliteitstechno, begeleid door Faki zelf achter de drummachine. Het festival hulde zich tegen dat einde dan eindelijk in de magische duisternis, die met Zuiderpark’s natuur, The Crave’s minimalistische aankleding en de lichtshows van onder meer Strobert, zorgde voor een fenomenaal plaatje. Fakkels en vlaggen maakten het helemaal compleet.

De zonnige zondag was er voor het slotakkoord. Young Marco draaide met zijn vier uur lange set de dansers de regen en tevredenheid in op het Scheveningse strand. Het jonge team van The Crave, dat iedere cent investeert in dat wat ze vet vinden – vergeven dus het ontbreken van gratis water – had het weer geflikt: een weekend vol vernieuwing en liefhebberij in de hofstad.

Later vandaag meer foto’s van Clemens Wildschut in onze fotoserie over The Crave Festival.