ZeeZout heeft op ADE toch weer doen verrassen

ZeeZout, al vele jaren een bekend get together voor de Amsterdamse ravers. Of het nu zomer, winter, herfst of lente is, het feestje gaat altijd door. Zo ook tijdens ADE.

Tijdens een van de grootste seizoenen, Amsterdam Dance Event, wil ZeeZout natuurlijk ook hun naam door de straten horen galmen. Ik was daar om dit mee te maken, tijdens hun jaarlijkse ADE-event. Voorgaande jaren werd het evenement al in Studio/k en in Undercurrent gehouden, dit jaar in Lofi, een warehouse net voorbij Sloterdijk. Een locatie die alle 90’s ravers hun harten sneller doet kloppen.

Als je binnen bent, word je al gauw omringd door de intense vibraties van de mainstage, plek voor dj’s als Elias Mazian, Midland en Optimo. Als je wat verder kijkt, vind je in een afgelegen gangetje een kleine stage die de hele avond door powerhouses Nathan Homan, Perdu, Philou Louzolo, Woody’92 en Beta Librae bemand zal worden.

© Clemens Wildschut

Het eerste wat je opvalt als je binnenkomt, is de mega-lounge-area, met een installatie van discoballen, die het plafond doen dansen in glitter, en heerlijke banken om jezelf even een momentje te geven om alles tot je te nemen.

Als alles is doorgedrongen en je je eerste biertje hebt, is het tijd om toch echt te gaan dansen. Midland draait op dit moment banger na banger. Al valt dat niet altijd lekker door het geluidssysteem, dat niet alle lagen lijkt te doen shinen. Zeker met de wat meer bas-doordrenkte tracks valt er een hoop warmte en sound weg, de bas is all consuming; laat dat de pret nou niet bederven. Hij draait een set vol energie en zorgt ervoor dat je met hernieuwde moed de ADE-week tegemoet komt.

Meezinghit uit het archief

Na een set vol invloeden van de house- en garage-scene, is het de beurt aan de oude rotten uit het vak, Optimo (Espacio). Deze boys uit Glasgow weten al 22 jaar lang clubs als De School vol te krijgen en telkens te verassen met hun eclectische repertoire, met nummers als Rejekto maar ook California Dreaming, kan het geheel alle kanten op gaan. De jongens weten de crowd wederom mee te zwepen, met een set vol met techno- en electrotracks, maar Optimo zou Optimo niet zijn als ze hier en daar een lekkere meezinghit uit hun archief halen.

© Clemens Wildschut

Avalon Emerson verschijnt iets later dan gepland en start haar set in dezelfde sfeer als de Optimo-boys. Duister met een lekkere diepe beat van rond de 129 bpm. Zij heeft net als alle andere dj’s die avond een zware taak voor zich en haar minimalistische techno zal het niet makkelijker maken. Ze blijft heel professioneel en volhardend doordraaien, wat laat zien dat haar passie diep gaat. Ik heb een nieuwe waardering voor haar gekregen als dj door haar juist in deze moeilijke momenten toch door te zien knallen.

Na een deel van haar set besluit ik de kleine ruimte, die vol met mensen staat, te gaan bekijken. Hier speelt Beta Librae. Na een Boiler Room van haar te hebben gezien ben ik ervan overtuigd dat het een knaller gaat worden. Met invloeden uit de techno, breakbeat en hier en daar wat ambient touches ben ik dan ook aangenaam verrast. Haar stijl is iets wat ik graag nog meer wil zien. Ik kijk er dan ook naar uit om haar weer terug te zien in een van de Amsterdamse clubs met nog een set vol pit en diepte.

ZeeZout, waar het deels mijn verwachtingen niet haalde, heeft de line-up en de aankleding van het evenement mij toch doen verrassen.

Een uitgebreide fotoserie van Clemens Wildschut volgt later.