Dit zijn de beste oordoppen voor een technofeest

De markt voor gehoorbescherming kent een groot aanbod van vele verschillende oordoppen. Wij testten vijf setjes op een technofeest.

Gehoorbescherming is bijzonder belangrijk, zo vertelde ook de Nationale Hoorstichting. Het is alleen niet voor iedereen even betaalbaar dan wel rendabel om een setje oordoppen op maat te laten maken, aangezien dit al snel kan oplopen tot meer dan 100 euro. Een goede investering, maar het misschien niet helemaal waard als je niet zo vaak naar feesten gaat.

Er zijn verschillende alternatieven. Zo zijn er vele standaard oordoppen, met daarin een filter dat ervoor zorgt dat je goed van de muziek kan blijven genieten, zonder daarbij je oren schade toe te brengen. Sommige zijn one-size-fits-all, sommige worden aangeboden in verschillende maten, en soms ook in verschillende dempingsniveaus.

Herriestoppers

We beginnen volledig bij de basis, met de herriestoppers. Je kent ze vast wel, de vaak gele of blauwe schuim-oordopjes, die voor een prikkie over de toonbank gaan. Goed voor je portemonnee, maar wel tegen een prijs. De oordopjes zijn weliswaar van vormbaar schuim, maar ze zitten toch niet helemaal lekker in je oor. Daarbij komt dat ze je oren ook nog eens slecht afsluiten, waardoor ze niet volledig beschermen.

Ook hebben de oordopjes geen filter, waardoor het geluid totaal verkeerd wordt getransformeerd. Op het feest merkten we dat het geluid eigenlijk niet zachter werd, maar bijzonder dof en helemaal vervormd wordt. De oordoppen komen meestal zonder hoesje en zijn niet onbeperkt te gebruiken. Als je niets beters kan krijgen, zijn de herriestoppers een noodredding, maar buiten dat raden we deze alleen aan als je buren een huisfeestje hebben en jij de volgende dag een tentamen moet maken.

Prijs: ± 5 euro
Comfort: 2/5
Geluid: 1/5

Dynamic Ear

Het tweede soort gehoorbeschermers dat we hebben getest, zijn de semi disposables van Dynamic Ear. Voordeel aan deze oordoppen is dat ze komen in verschillende maten en twee verschillende dempingsniveaus; 15 dB en 20 dB. Net als de herriestoppers, komen ze zonder hoesje en zijn ze van schuim gemaakt. In het schuim zit echter wel een filter en een plastic ‘handvaatje’, waardoor ze het geluid beter transformeren en bovendien vaker te gebruiken zijn.

Tijdens het feest blijken ze dan ook direct een stuk beter dan de herriestoppers. De hoge tonen worden wat zwakker en er is een lichte ruis te horen, maar het geluid is al met al nog verrassend helder. Het comfort is echter minder. Er zijn verschillende maten, maar eigenlijk maakt dit het vinden van de juiste oordoppen alleen maar lastig en blijkt uiteindelijk geen enkele maat echt goed te zitten.

Prijs: ± 6 euro
Comfort: 2/5
Geluid: 4/5

Pluggerz

De oordoppen van Pluggerz zijn de eerste van de vaak geziene variant, die je in principe voor lange tijd kunt bewaren. De vorm is een soort boompje, met drie laagjes rubber-achtig materiaal over elkaar heen, en daar doorheen een staafje waar het filter in is verwerkt. De oordopjes komen in een imitatieleren hoesje met een ringetje eraan; ideaal voor aan je sleutelbos.

De manier waarop de Pluggerz het geluid transformeren valt echter een klein beetje tegen. De hogere tonen vallen net te veel weg in vergelijking met de lagere tonen, waardoor het algehele geluid wat uit balans wordt en dofjes klinkt. Het comfort is des te beter, want de Plugger zijn de eerste oordoppen die echt lekker zitten. Na een korte tijd lijkt het al alsof je ze niet meer voelt zitten.

Prijs: ± 12 euro
Comfort: 5/5
Geluid: 3/5

Alpine

Alpine is een grote speler op het gebied van gehoorbescherming. Naast bescherming voor vele verschillende doeleinden, biedt het ook verschillende typen aan voor bescherming op feestjes: de zogeheten partyplugs. Er is onder meer een duurder ‘Pro’ setje, met een koordje en een heus reinigingssetje. En zo zijn er nog vele verschillende soorten, waarbij iedereen vast een setje vindt dat goed bij hem of haar past.

Wij testten echter het standaard setje Alpine partyplugs. De oordopjes zitten in een doosje, samen met een tool die het makkelijker maakt ze in je oren te plaatsen. Daarnaast zit er nog een kleiner kokertje met kettinkje bij, om ze nog makkelijk mee te kunnen nemen. De oordopjes zijn een soortgelijke vorm als die van Pluggerz en zitten ook direct lekker. Het geluid wordt een klein beetje doffer, maar klinkt alsnog behoorlijk goed.

Prijs: ± 13 euro
Comfort: 4/5
Geluid: 4/5

Thunderplugs

Ook Thunderplugs is een bekender merk en biedt verschillende soorten oordopjes aan, waaronder wederom de ‘Pro’ variant. Wij testten echter ook hier het standaard setje oordopjes, dat voor een relatief lage prijs te verkrijgen is. De standaard Thunderplugs worden geleverd in een handig-mee-te-nemen kokertje, de vorm is wederom het bekende ‘boompje’.

De oordoppen zitten dan ook goed, zeer goed zelfs. Bijna direct na het plaatsen in het oor lijkt het alsof je ze niet meer voelt zitten, wat erg prettig is voor het comfort. Het geluid is helder en het lijkt alsof er weinig tonen relatief zwak klinken. Het setje van Thunderplugz komt wat ons betreft daarom als beste uit de test.

Prijs: ± 10 euro
Comfort: 5/5
Geluid: 4/5

Winnen (actie is gesloten)

Wil jij alle oordoppen zelf eens rustig uitproberen? Wij geven een pakket weg met een setje van alle vijf de geteste oordoppen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wie weet ontvang jij ze straks allemaal in de brievenbus.

 

Verantwoording review
De oordoppen werden getest op het feest Katharsis op 5 augustus 2017 in de Warehouse Elementenstraat in Amsterdam, dat is uitgerust met een geluidssysteem van Funktion One. De oordoppen werden getest door feestgangers zelf, geen experts op het gebied van gehoorbescherming. De oordoppen werden aangeboden door de Nationale Hoorstichting.