De 14 beste festivals, feesten en afterparty’s op Koningsdag

Koningsdag is misschien wel de drukste feestdag van het jaar. Met tientallen festivals, afterparty’s en clubnights weet je soms even niet waar je moet kijken of wat je moet kiezen. Wij helpen je daarom een handje en hebben de 14 leukste feestjes voor je geselecteerd.

8Bahn Kingsday Festival, Arnhem
We beginnen het lijstje met Arnhem, ook wel de Koningsdaghoofdstad van het oosten van Nederland. Zoals ieder jaar host 8Bahn ook dit jaar weer een gratis tweedaags festival in het Musispark met muziek van de bovenste plank. Op de line-up op 27 april staan onder meer Bicep, Call Super, De Sluwe Vos en Shanti Celeste.

A Paradigm of Excellence, Groningen
Ook het tweede feestje dat we vinden in dit lijstje is een tweedaags festival. Op Koningsdag, de tweede dag van het festival, verzorgt club Paradigm een marathonsessie aan verschillende soorten house en techno. Vanaf twee uur in de middag tot zeven uur de volgende ochtend kun je onder meer terecht voor de live-set van Stephan Bodzin. Tickets à 24,50 zijn momenteel in de verkoop.

Breakfast Club, Amsterdam
Zoals wel vaker op feestelijke aangelegenheden in Amsterdam verschijnt de Breakfast Club ‘s ochtends tussen het feestgedruis door. Vanaf acht uur ‘s morgens kunnen vroege vogels of doorzetters vanuit Koningsnacht dit keer terecht in Shelter. Zoals altijd met complementair ontbijtbuffet en goede muziek, deze editie van onder meer Swayzak (live) en Jane Fitz. Tickets zijn voor 18 euro te bemachtigen.

Een ontbijtje van de Breakfast Club

Cartel Kingsday, Amsterdam
Als dag- én nachtfestival is Cartel op Koningsdag een unicum in Amsterdam. Overdag op het Westergasterrein, ‘s nachts in de Westerunie. Mocht het overdag slecht weer zijn, kan worden besloten om dan al naar binnen te gaan. Op de line-up vind je onder meer Hunee en Mike Servito (dag), Marcel Fengler, Prosumer en Mr. G (nacht). Tickets zijn voor beide dagdelen los én samen verkrijgbaar, beginnend bij 10 euro.

De School, Amsterdam
Ben je overdag liever aan het rondstruinen door de stad en wil je daarna nog even feesten? Of heb je zin om na je festival nog even flink door te dansen? Dan is de School een hele goede optie. De Amsterdamse club trekt een aantal hoogwaardige selectors – waaronder Fransman Bambounou – uit de kast om vanaf acht uur alle festivalgangers op te vangen tot vroeg in de ochtend. Een kaartje kost zoals altijd 15 euro.

Fritz Kalkbrenner: Grand Départ, Maastricht
In het kader van zijn nieuwe album reist deep housemagnaat Fritz Kalkbrenner de hele wereld over met zijn nieuwe tour. Na steden als Amsterdam en Londen arriveert deze Grand Départ Tour op Koningsdag in de Maastrichtse Complex. Als aanvulling op zijn live performance zijn dj’s Bambook, Sandeep en Mees Dierdorp aan de line-up toegevoegd om van het concert een waardige clubnight te maken. Een kaartje kost 27 euro.

Koningsdâch op de Pier, Den Haag
De Amsterdammers van ZeeZout en de Hagenezen van club PIP staken op Koningsdag vorig jaar de handen ineen voor een evenement op een bijzondere locatie: de Pier in Scheveningen. Deze samenwerking bleek zo goed en succesvol dat ze het dit jaar dunnetjes overdoen. Vanaf acht uur kun je terecht voor eclectische house van onder anderen Tom Trago, Dekmantel Soundsystem en Interstellar Funk. De laatste release tickets à 22,50 is nu in de verkoop.

De Pier in Scheveningen

Koningsdag in het Zand, Utrecht
In de Domstad vind je op Koningsdag geen line-up vol internationale headliners, maar wél een heel mooi feestje. ‘In het Zand’ komt dit jaar met een speciale editie op Koningsdag: vrolijke house en swingende disco met de voetjes in het zand, oftewel prima vertoeven als het zonnetje wil schijnen. En het is nog gratis ook. Op de line-up staan onder anderen Mia More, Aiscream en Tuig.

Kralingse Bos Festival, Rotterdam
De eerste Rotterdammer in de lijst is het Kralingse Bos Festival. Een festival met vele soorten muziek en artiesten (waaronder de Jeugd van Tegenwoordig en de Vengaboys), maar een mainstage gehost door de technoliefhebbers van Dagduik. Hier vind je artiesten als Fritz Kalkbrenner, Jackmaster en Patrice Bäumel achter de decks en worden live-sets opgevoerd door Recondite, Extrawelt en Agents of Time: niet mis dus. Tickets van 25 euro zijn nu te koop.

Kroon Festival, Rotterdam
De andere Rotterdammer in de lijst is het Kroon Festival. Op het Willemsplein wordt een aantal Nederlandse housetoppers én Tapesh verzameld voor een dagje dansen in de zon. Op line-up staan onder meer De Sluwe Vos back-2-back Benny Rodrigues, Cleavage en Luuk van Dijk. En Tapesh dus. Kaartjes zijn verkrijgbaar voor 12,50.

Loveland van Oranje, Amsterdam
Al meer dan tien jaar vinden we Loveland in Amsterdam met een festival ter ere van de koning (of koningin). Zo ook weer dit jaar, als Loveland van Oranje terugkeert naar het Meerpark. De line-up is dit jaar op een bijzondere manier samengesteld, met enkel back-2-backsets. Deze komen onder meer van Dubfire en Steve Rachmad, Alan Fitzpatrick en Reset Robot, Sam Paganini en Zøe en natuurlijk vaste gasten Secret Cinema en Egbert. Tickets van 20 euro zijn nu te koop.

Nassau Festival, Amsterdam
In en om het Olympisch Stadion vinden we dit jaar wederom het veelbesproken Nassau Festival. Een festival waar uitersten bij elkaar komen, aangezien het wordt gehost door Straf_Werk, Reaktor, De Sluwe Vos en Elrow. De line-up is daarmee net zo gevariëerd, met namen als Eats Everything, Jackmaster, Dax J, DVS1, Bambounou en De Sluwe Vos. Wie voor Straf_Werk komt, kan achteraf nog even doordansen tijdens de afterparty in de Marktkantine. Kaartjes voor het festival kosten momenteel 27,50.

Op Nassau Festival kun je feesten in het Olympisch Stadion

Oranjebloesem, Amsterdam
Tussen de duinen en stranden van Blijburg aan Zee verrijst dit jaar voor de tweede keer Oranjebloesem, het koningsdagfestival van NGHTDVSN en Next Monday’s Hangover. Op vier verschillende stages kun je genieten deep house, melodische techno en swingende eclectische sets. Tussen de namen staan onder anderen Âme (live), Bicep, KiNK (live) en Extrawelt (live). Na afloop kun je door op Nachtbloesem, dat plaatsvindt in de The Loft in de A’dam Toren. De laatste tickets voor het festival zijn nu voor 34 euro te koop.

Vault Sessions x Token, Amsterdam
Mocht je naar Nassau zijn gekomen voor de techno van Reaktor, maar de after van Straf_Werk liever skippen? Of heb je gewoon zin in een nachtje stevige techno om je Koningsdag af te sluiten? Dan is Vault Sessions wellicht iets voor jou. Voor deze editie, voor de tweede keer in Shelter, wordt er samengewerkt met Token, het label van Kr!z. De Belg neemt Ø [Phase] en Antigone mee en Vault zorgt zelf voor het eigen VSC. De tweede release tickets à 17,50 is nu in de verkoop.

Wil je rustig het gehele aanbod eens bekijken? Álle feesten op Koningsdag vind je hier.