2019 staat voor de deur: hier ga je feestend het nieuwe jaar in

Halfbakken huisfeestjes, overvolle kroegen en opgesplitste vriendengroepen. Oud en nieuw zorgt voor gedoe waar niemand op zit te wachten. Wij selecteerden daarom een aantal feestjes rond de jaarwisseling waarbij je weet dat je goed zit.

Show en spektakel in de Gashouder
Een inkoppertje wat betreft oud en nieuw is Awakenings. Ook dit jaar staat ‘s lands grootste in de techno garant voor een serie aan events met zwaargewichten, lichtshows en – meest toepasselijk – vuurwerk. Op 29 december, 30 december, oudejaarsavond en nieuwjaarsavond dans je in de Amsterdamse Westergasfabriek bij dj’s als Nina Kraviz, Len Faki, Joseph Capriati en Pan-Pot.

Doorklappen met Dax
De Engelse dj Dax J bewees al vaker een succesvolle combinatie te zijn met Reaktor, met een aardig hoogtepunt toen hij vorig jaar Unpolished afbrak. De Berlijner heeft inmiddels een jaar of vijf met zijn eigen label een outlet voor zijn energieke sound. Tijdens Reaktor x Dax J ontvangt hij tijdens de nieuwjaarsnacht een flink aantal jongens uit de Monnom Black-consorten in de Elementenstraat. Twee dagen eerder kun je ook mee naar Engeland voor Reaktor London.

Dagenlang naar De School
Als je dacht dat Awakenings je op je wenken bedient met maar liefst vier feesten, denk dan opnieuw. De School is namelijk, op 31 december na, al vanaf tweede kerstdag dagelijks open, tot en met nieuwjaarsdag. Op de 26e zie je Dr. Rubinstein, op de 27e Roman Flügel, op de 28e The Black Madonna, op de 29e François X, op de 30e Palms Trax en op 1 januari is er De Nieuw: 19 uur nonstop dansen.

Terug naar Perron
Tot verdriet van vele Rotterdamse ravers sloot club Perron in 2015 haar deuren: er moest een hotel komen. Die plannen kwamen echter steeds meer op losse schroeven te staan en na enkele eenmalige feesten opende ‘de bunker’ onlangs weer definitief haar deuren. Op de 31e kan dat geheel in stijl gevierd worden met Rotterdams finest Stranger en labelbazen Tommy Four Seven en Bas Mooy.

Club Perron in Rotterdam is weer open © Perron

Techno en oliebollen
In de Utrechtse club Was. kun je rekenen op een avondje Berlijnse techno. Residents van de club Kobosil en Anthony Parasole voeren de line-up aan en worden vergezeld door het Nederlandse duo Abstract Division, dat momenteel het tienjarig bestaan van hun label Dynamic Reflection viert. Naast techno, wordt je bij Was. geheel in stijl getrakteerd op oliebollen.

Dave Clarke doet rondje België 🇧🇪
Dat de Brusselaars van Fuse en de Gentenaars van Kompass graag samenwerken steken de Belgen niet onder stoelen of banken. Zo zien we met oud en nieuw een gezamenlijke boeking in de Amsterdamse Brit Dave Clarke. De baron of techno doet beide clubs aan; in Kompass onder meer met Rebekah en in Fuse onder meer met Henning Baer. Je feest nog rustig even door in het nieuwe jaar, want beide feesten stoppen pas om negen.

Go hard or go home 🇧🇪
Wel graag naar Gent, maar Dave Clarke en Rebekah niet hard genoeg? Kozzmozz en Rave Alert doen een aardige poging om de Eskimofabriek af te breken en nodigen een groot arsenaal aan sloopkogels uit voor hun Space Rave. AnD, Paula Temple, Randomer, Umwelt en Ghost in the Machine vormen slechts een kleine greep uit het twee stages tellende programma.

Labyrinth on tour 🇧🇪
Tijdens oud en nieuw is ook de Hasseltse club Labyrinth open en heeft het Joris Voorn als headliner. Daarnaast host de club in de Antwerpse Waagnatie ook een nieuwjaarsfeestje, hier met Solomun bovenaan de line-up. Een dag eerder, op 30 december, doet de club ook nog even Nederland aan: in de Music Dome in Kerkrade kun je dansen bij Amelie Lens.

Fuck oudjaarsavond
Volgens Next Monday’s Hangover is oudejaarsavond met z’n gestoorde hype, hoge prijzen en hopeloze goede voornemens een van de grootste clichés van het jaar. Het alternatief: een (relatief) goedkoop feestje op 29 december: F*ck NYE. Waar normaal deephouse de dienst uitmaakt bij NMH, kiezen de Amsterdammers dit jaar voor disco en selectors. In Het Sieraard draaien onder meer Optimo en Young Marco.

Kantoorrave
Amsterdam is een nieuwe club rijker: tijdelijk huisvest Temp. zich in een oud kantoorgebouw in Zuid. Audio Obscura – bekend van de gekke plekken – zag z’n kans schoon met deze bijzondere locatie en plande er een oud en nieuwfeestje. Dansen gebeurt bij Gerd Janson, Dekmantel Soundsystem en Cinnaman: eclectische en vrolijke vibes dus. Liever wat donkerder? Speedy J staat twee dagen eerder vijf uur lang in Temp.

In de tijdelijke Amsterdamse club Temp. feest je in een kantoorgebouw

Techno in het zuiden…
Kwaliteitsclub Complex in Limburgs Maastricht verwelkomt op oudejaarsavond twee van z’n vaste concepten. Claydrum – garant voor een stevige dosis techno – host de eerste zaal met dj’s als Paula Temple en Fjaak, en een liveset van SNTS. De tweede zaal wordt gehost door de housecurators van Native Tone en schotelt een vijfuursset voor van Sandeep.

…of het hoge noorden
Ook Groningse technofans kunnen rijkelijk terecht rond de jaarwisseling. Zo onder meer in club Oost, dat in het kader van ‘for the ravers‘ tijdens de nieuwjaarsnacht een dosis no nonsense-techno serveert. Niemand minder dan Kobosil en Matrixxman voeren het lijstje namen aan en support komt van Duits-Gronings talent Lennart Wiehe.

Groningse trilogie
Naast Oost zit die andere Groningse club, Paradigm, ook niet stil aan het eind van 2018. De club verzorgt een heuse trilogie die al op 29 december aanvangt, dan met Paula Temple. Op oudejaarsavond zijn er drie stages en draaien onder meer DJ Bone, Marcel Fengler en Steve Rachmad. Op nieuwjaarsdag klappen onder meer Guy J en Miss Melera de trifecta af.

Huisfeestje pakken
Ook in Groningen: het house/huisfeestje van KopjeK, dat na Kaamos weer even terug is bij z’n vertrouwde sound. De tien jaar oude organisatie – nog altijd met grote plannen – transformeert de Graanfabriek tot huiskamer en cureert op z’n programma enkel house-artiesten. Amsterdammers Tom Trago en Elias Mazian reizen af naar het noorden en worden vergezeld door residents Nathan Homan en Tjade.

Driftig dansen
Nijmegen’s favoriet Drift (om te dansen) luidt als 2019 pas een half uur oud is het nieuwe jaar in met een Nieuwjaarsdans. In de Nijmeegse Vereeniging draaien voornamelijk talenten, locals en residents, maar in de vorm van De Sluwe Vos, Benny Rodrigues en Titia wordt ook een aantal grotere namen naar de Waalstad gehaald. Ook in Nijmegen: Subcultuur met Alex Niggemann en Miss Melera.

Knotsgek entertainment
Bij De Disco in de Smederij in Tilburg programmeert men met David Vunk een Rotterdammer die de laatste jaren flink furore maakte. Deze knotsgekke entertainer pur sang beheerst het eclectisch draaien als geen ander. Verwacht een vrolijke mix van electro, synthpop, house, disco en meer. Tsepo, Unofficial Milo en RDS maken het Brabantse feestje compleet.

Gewoon clubben
De meeste andere clubs in het land – al dan niet met nieuwjaarsspecial – zijn ook gewoon open rondom de jaarwisseling. Zo staat Solomun in de OnderzeebootloodsRichie Hawtin in Kompass, Job Jobse in Was, Detroit Swindle in Bar, Jasper James in Shelter en ROD in Radion. En er is meer: bekijk het hele programma tussen 29 december en 1 januari op in onze agenda.