Met Kerst wil ik… gewoon een lekker feestje pakken

Nog maar een paar dagen zwoegen en dan is de kerstvakantie eindelijk daar. Dat betekent voor bijna iedereen een extra lang weekend door de aansluitende Kerstdagen en voor sommigen zelfs twee weken vrij. En hoe kun je deze dagen beter vieren dan met een goed feestje? Wij hebben het beste voor je op een rijtje gezet.

BAR zet zich in voor radiostation Operator
Het Rotterdamse online radiostation Operator biedt liefhebbers uit de scene soelaas met vele live gestreamde dj-sets. Een mooi initiatief, maar ook moeilijk draaiende te houden. Gelukkig zijn Rotterdammers niet vies van een beetje hulp voor hun stadgenoten en daarom host club BAR op kerstavond een feest om het radiostation te steunen. De gevarieerde line-up valt vooral op door de experimentele mainstage, met artiesten als Identified Patient, Animistic Beliefs en Marsman. Verder opent BAR ook op vrijdag, met Dekmantel Soundsystem, en op zaterdag, met niemand minder dan Faberyayo als Le Le achter de decks.

Angstaanjagend schouwspel in Basis
Oliver Chesler, beter bekend als The Horrorist, is vooral een bekende naam binnen de hardcorescene. Dat hij ook geschikt is om een technofeest stevig af te klappen, werd begin dit jaar duidelijk bij Unpolished. Komende zaterdag kun je je kerstvakantie heftig inluiden, als de man met zonnebril en legerhelm zijn opwachting maakt in de Utrechtse Basis, waar hij naast Headless Horseman en Falhaber op de line-up staat. Doe je het liever wat rustiger aan, dan kun je een dag eerder terecht bij de labelnight van Einmusika.

The Horrorist © Twitter

De School laat je deze kerstvakantie niet in de steek
Als je graag in De School komt, dan gaat je hart vast sneller kloppen van de boekingen die de Amsterdamse club voor de kerstvakantie heeft weten te strikken. Vrijdag begint swingend met het voor De School niet onbekende selectorsduo Antal en Hunee, en een dagje later is technozwaargewicht DVS1 headliner in de club. Op tweede kerstdag is het aan Giegling-topman DJ Dustin om de platen te draaien; de dagen erna vind je ook nog Dekmantel Soundsystem en Tom Trago achter de decks.

Job Jobse all night long met Italiaanse vriend 
Dat Draaimolen wel een feestje neer kan zetten, bewijst het met de vele topklasse line-ups en een geweldig festival dat wij in september zelf konden aanschouwen. Ook met Kerst kun je bij de Tilburgers terecht, bij de Christmas Special in Dudok. Hier zullen Job Jobse en DJ Tennis hun warme en sfeervolle sound over het publiek werpen, waarbij ze ook absoluut niet vies zullen zijn van een uitstapje richting disco en classics hier en daar.

Hoogstaande techno bij Kerstspecial in Groningen
De Amerikaanse dj en producer Matrixxman werd enkele jaren geleden al ontdekt door Dekmantel, waar hij al verschillende releases uitbracht. De afgelopen tijd vonden ook feesten als Hyte, Reaktor en DGTL hun weg naar zijn boeker, waarmee hij langzamerhand een gevestigde naam begint te worden. Komende vrijdag staat hij bij de Christmas Special in OOST. De tweede zaal wordt ingevuld door het Groningse Italodisco-collectief Fritti.

Dubbele boekingen van Truss
Waar we de laatste tijd vrij weinig boekingen zien verschijnen van Truss ‘als zichzelf’, zijn het zijn alias MPIA3 en project Overmono (met Tessela) die steeds vaker te zien zijn. Komende vrijdag heeft de Brit een dubbele boeking bij Planet Rose, waar hij eerst techno combineert met de bass en breakbeat van Tessela, alvorens hij de boel afklapt met snoeiharde acid als MPIA3. Ook in Limburg vinden we deze dubbele verschijning, zaterdag vind je zowel MPIA3 als Overmono in de Maastrichtse Complex.

Topklasse clubnights in Den Haag
In de Haagse scene is er altijd club PIP als een rots in de branding. Zo ook tijdens de kerstdagen; op Kerstavond host de club een Stille Nacht, die allesbehalve stil zal zijn, aangezien maar liefst zeventien selectors hier hun best bewaarde disco en house zullen draaien, met Hunee als absolute topper bovenaan het lijstje. Daarnaast kun je op Tweede Kerstdag ook nog eens terecht, als Tom Trago met zijn Trago Train een allnighter verzorgt.

Dj-ende helft van Âme in Shelter
Ook de boekers van Shelter hebben met het oog op de kerstvakantie niet stil gezeten. Vrijdagavond host het jonge concept Visions, dat zich richt op acid en electro, een avond in de club in Noord. Gerd en Dexter verzorgen een speciale electroset en ook The Hacker maakt zijn opwachting. Een dag later is er bezoek van Kristian Beyer, de dj-ende helft van Âme, met support van Tsepo. Verder heeft Shelter op Tweede Kerstdag ook nog een echte Kerstspecial, waarbij I-F, Legowelt en Ron Morelli de muziek verzorgen.

Festivallen kan gewoon binnen, bewijst Valhalla
Wat direct opvalt aan het lijstje met kerstfeestjes, is het hoge gehalte clubnights. In de RAI vind je zaterdag echter het bewijs dat in de winter ook gewoon kan worden gefestivald. ‘Bizzarre Ride’ Valhalla Festival strijkt hier met maar liefst zes uitgedoste podia neer, variërend van techno en house tot aan trap en disco. Enkele headliners dit jaar zijn Speedy J, Fritz Kalkbrenner, Hot Since 82 en Kölsch. Zij zullen met tientallen andere artiesten de muziek verzorgen bij het nachtelijke circusfestijn.

Valhalla Festival

Gemaskerde electro uit Detroit in WAS.
De Utrechtse club WAS. opende pas in september, maar liet direct zien dat de boeker geen groentje is. Onder meer Hunee, Kobosil en Palms Trax stonden al op het programma en ook tijdens Kerst is er weer een sterke line-up. Detroitveteraan DJ Stingray zal van onder zijn bivakmuts vuige electro door de speakers knallen. Daarbij vullen rijzend technotalent en Berghainresident Dr. Rubinstein en het Utrechtse acidcollectief 030303 de line-up aan.

Gouden eclectische back-to-backcombinatie bij ZeeZout
Twee van de meest populaire selectors op dit moment zijn de Britse Palms Trax en de Duits-Koreaanse Hunee. Beiden weten telkens weer een unieke combinatie neer te zetten van house, techno en vooral swingende disco en andere obscure parels. Waarom niet een keer samen? Zo dacht ook ZeeZout, dat de twee een extended back-to-backset laat draaien tijdens hun clubtour in Nijmegen komende zaterdag. De tour die overigens een dag eerder in Utrecht arriveert, met opnieuw een set van Palms Trax, alsmede van Avalon Emerson en Skatebård.

Vijfjarige verjaardag van Modular
Inmiddels al weer vijf jaar voorziet Modular de havenstad van kwaliteitstechno en -house, onder meer met een eigen festival. Dat moet uiteraard gevierd worden en daarom huurt men zaterdag de Maassilo af. Op drie verschillende stages kun je dansen bij een grote variëteit aan elektronische muziek. Zo zijn er Ben Klock en Kobosil voor de technoliefhebber, en hoor je deep house van onder meer Bicep (live) en Job Jobse.

En dat was lang niet alles. Rondom de kerstdagen vind je onder meer nog Paco Osuna in Rotterdam, Silent Servant, Bambounou en Adriatique in Amsterdam, Steve Rachmad in Enschede, Agoria in Enschede en in Utrecht Het Dikke Kerstfeest. De volledige kerstagenda kun je hier bekijken.