Waarom je altijd je oren moet beschermen op een feestje

Je oren krijg je maar één keer, het belang van goede bescherming moet je daarom niet onderschatten. Danae Zweet van de Nationale Hoorstichting legt uit waarom.

Hoe werkt gehoorbeschadiging precies?
“Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van het ouder worden, dat is natuurlijke slijtage. Maar trilharen beschadigen ook door te veel blootstelling aan harde geluiden. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast door de geluidsdruk en gaan daardoor kapot.”

Dat gevaarlijke niveau van 80 decibel is vergelijkbaar met een lawaai op een schoolplein of een drukke weg met auto’s. Een gemiddeld technofestival kan al geluidsniveaus aantikken van boven de 90 decibel, oftewel het geluid van een drilboor. Ga je naar binnen, dan wordt het risico op schade alleen maar groter. Een stevig technofeest kan decibelniveaus aandoen van ruim boven de 100 decibel, oplopend tot wel 120. Dat is vergelijkbaar met een laag overvliegend vliegtuig. En zo’n vliegtuig hoor je meestal niet uren achter elkaar aan. Bij een technofeest kan dit al snel een uurtje of acht zijn, wat het risico op schade alleen maar vergroot.

Wat is de invloed van de duur van de blootstelling aan geluid?
“De duur van blootstelling aan hard geluid heeft veel invloed op de schade. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn, maar geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Bijvoorbeeld; geluid van 80 decibel kun je acht uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week). Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.”

Oordoppen dragen dus?
“Wanneer je je oordoppen de hele avond draagt weet je zeker dat je veilig zit. Gehoorschade kun je ook oplopen op een deel van de avond zonder gehoorbescherming. Veel beter dus om de hele avond oordoppen te dragen. Het maakt niet uit in wat voor ruimte je bent, het gaat erom hoe hard de muziek staat. Het kan handig zijn om met een app het decibelniveau te meten, zodat je weet wanneer het schadelijk is. Een goede app voor iOS is SafeNoise, voor Android is dat deciBel.”

De kans op gehoorschade is bij de meeste technofeestjes aanzienlijk groot, dus zorg dat je altijd oordoppen meeneemt en de hele avond draagt. Ben je ze vergeten, kijk dan of je op de locatie nog een stel oordoppen kunt aanschaffen, want het kwaad is snel geschied. Dit kan je meteen controleren via de Festivalcheck van de Nationale Hoorstichting.

Wat kunnen de gevolgen zijn?
“Je kunt overgevoelig worden voor geluid, dat heet hyperacusis. Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, dan hoor je geluiden vervormd, en diplacusis, dan neem je met beide oren geluiden waar op verschillende toonhoogte. Je kunt ook last krijgen van tinnitus, waarbij je geluid waarneemt dat eigenlijk nergens vandaan komt. Je hebt er alleen maar zelf last van, niemand anders hoort dat geluid.”

Hoe komt dat?
Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is hard geluid en harde muziek de veroorzaker van tinnitus, maar ook verschillende infecties, ziektes en ook stress kunnen tinnitus veroorzaken. De bekende piep in je oren na het uitgaan is een teken van gehoorschade. Deze piep is dan ook een ernstige waarschuwing, want het betekent dat een stukje van het gehoor beschadigd is, namelijk de trilhaartjes in je binnenoor. Beschadigde trilhaartjes in je binnenoor geven een verkeerd signaal door aan de hersenen waardoor je een piep, ruis of suis ervaart.”

“Wanneer dit te vaak gebeurt, kan de piep blijvend worden. De trilhaartjes in je binnenoor zijn dan permanent beschadigd. Gesuis, geruis, gepiep, gebrom, gebonk, geknars, geklop, gegil, gedreun, geratel; het zijn omschrijvingen van mensen die tinnitus ervaren.” Luister hier naar gesimuleerde gevolgen van gehoorschade en tinnitus.

Dus?
“Oordoppen dragen. Op maat gemaakte oordoppen zitten altijd goed en zorgen voor de ultieme bescherming. Maar er bestaan allerlei soorten universele filteroordoppen die geschikt zijn voor verschillende typen gehoorgangen en die veel goedkoper zijn dan op maat gemaakte. Een goed alternatief als je ze te duur vindt of niet zo vaak naar feesten gaat, en overigens vele malen beter dan schuimoordoppen; deze ‘herriestoppers’ vervormen het geluid, beschermen minder goed en zitten minder lekker. Zorg in ieder geval dat je je oren altijd beschermt.”

Drie tips voor gezonde oren

1) Bescherm jezelf door gehoorbescherming (oordoppen) te dragen als je op plekken bent met hard geluid. Gehoorbescherming is er voor verschillende situaties, zoals voor het feesten, op de motor, tijdens het klussen of op werk.

2) Het klinkt natuurlijk heel logisch, maar hoe dichter je bij de boxen staat, hoe harder het geluid is. Houd daarom tijdens het feesten afstand van de boxen. Geef daarnaast je oren de volgende dag wat rust en stel ze niet opnieuw bloot aan hard geluid.

3) Als je zelf aan de knoppen zit, let dan op je volume. Stel bijvoorbeeld een volumebegrenzer in op je mp3-speler of smartphone. Dan weet je zeker dat je veilig luistert. Draag ook bij voorkeur koptelefoons die goed afsluiten, zodat het geluid niet onnodig hard hoeft te staan. Draag ook als dj altijd gehoorbescherming.

In samenwerking met de Nationale Hoorstichting.