Animistic Beliefs – Mindset:Reset [SOM049]

Linh Luu en Marvin Lalihatu zijn samen Animistic Beliefs. Met een liefde voor hardware floreert het duo tijdens live optredens, maar ook in de studio worden de apparaten flink aan het werk gezet. Het resultaat is debuutalbum Mindset:Reset op Solar One Music.

De titel speelt met de verwachtingen. Animistic Beliefs is normaal electro op z’n Detroits, het opnieuw benaderen van het toekomstbeeld van Drexciya en consorten. Retrofuturisme, pure electro. Het eerste nummer op Mindset:Reset draagt de albumnaam en stelt de verwachtingen bij. Zweverige soundscapes die doen denken aan Gesamtkunstwerk van Dopplereffekt worden vergezeld door footwork-achtige kicks op een bpm van 170.

Wat volgt zijn stuk voor stuk verfijnde tracks, veelal klassieke electro, met als meeste illustratieve track An Eye for A.I. Het album ademt Detroit en het enige wat dan ook verweten kan worden is dat Animistic Beliefs een hoop dingen doet die al zijn gedaan. Margiela Face Mask doet denken aan The Exaltics, Mecal/Druid aan Drexciya. Artiesten van formaat, dat gelukkig wel.

Animistic Beliefs speelt wel bekwaam met de wisselwerking tussen contrasterende zijdes. Succubi Island is ontspannend, maar snel, Reflection of a Language begint als dance-anthem, zweeft tot in het niets en keert weer terug naar groovende drums. Een reis door de sounds die op het album veelal samen te vinden zijn: grooves à la Detroit met een lichtvoetige zweverigheid, zoals ook in Dream Journal (Excerpt 57) en Digitone_X005. Een uitstekend debuutalbum en verfijnde ode aan Detroit, met surrealistisch artwork van eigen hand.

Het album is verkrijgbaar via Amazon Music. De LP is vanaf 24 september te bestellen via Bandcamp, Juno, Clone Records, Rush Hour en andere platenzaken.