The Empire Line – Rave (NE43)

Rave is claustrofobisch goed.

The Empire Line is een trio bestaande uit Christian Stadgaard (Damien Dubrovnik), Jonas Rönnberg (Varg), en vocalist Isak Hansen (Iron Sight). Met de release van Rave op het Northern Electronics van bevriende artiest Abdulla Rashim vertalen ze hun live performances, die ze onder andere langs Berghain heeft gebracht, naar een volledige release.

Het is een claustrofobische release waarbij de stromen gewelddadige geluiden boven de klikkende kick en rollende bass rijzen. Duidelijk is dat ze wat van hun experimentele invloeden hebben meegenomen om zonder kakofonie een hectische paniek te creëren in een beheerste chaos, waar alleen bij uitzondering de pads en strings boven uitkomen.

De culminatie van deze stijlen is te horen in de apotheose van Fast Forward. Varg’s kenmerkende synths stuwen hier de muziek voort boven de dreunende lows. Op dramatische wijze komen de strings en pads in met de verduisterde bezeten vocals die tevergeefs lijken te schreeuwen, vervuld van redeloze angst, en laten je achter met kippenvel.

De release is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.