Verandert Unpolished langzaam in een hardcorefeest?

Reaktor Unpolished in Amsterdam grote zaal

Reaktor lijkt er ieder jaar weer een schepje bovenop te doen. Harder en harder. Maar blijft er zo nog wat over van het technofeest dat het ooit was? Een analyse van Unpolished 2020.

Het begon allemaal met artiesten als Scalameriya en afsluiter Rod in 2013. En toen ging het snel. Nadat Datasmok als afsluiter van de eerste editie van Katharsis de Warehouse Elementenstraat met Parasomnia van Enzyme X had afgebroken, bracht hij een half jaar later voor het eerst deze touch van hardcore naar Unpolished. Sindsdien gaat er ieder jaar een tandje bij. In 2017 was de eerste gabberset op Unpolished een feit: Bleaching Agent sloot de boel af op 200 bpm. Een techno-dj met roots in het snellere genre.

Een jaar later werden er meer van stal gehaald en hoorde je speedcore, breakcore, hardcore en industrial hardcore. Veel cores, maar nog steeds een dominante aanwezigheid van techno. Snelle en harde techno, uiteraard.

Nieuwe indeling Warehouse Elementenstraat

Nadat onder meer The Outside Agency en The DJ Producer de chaos dit jaar compleet hadden gemaakt, hingen er afgelopen weekend posters in de Warehouse met, u raadt het al, nog meer hardcore-acts. Unpolished 2020 gaat nóg een stapje verder. Ruffneck, Rude Awakening, Somniac One, Nick Moody, KRTM, Hellfish vs The DJ Producer en niet te vergeten de gabberset van Stranger en de hardcoreset van The Hacker. Dat zijn er een stuk meer.

Reaktor Unpolished in Amsterdam kleine zaal
De kleine zaal tijdens Unpolished 2019. © Reaktor
Reaktor Unpolished in Amsterdam grote zaal
De grote zaal tijdens Unpolished 2019. © Reaktor

Verandert Unpolished niet langzaam in een hardcorefeest? Dat lijkt een misvatting. Naast een nieuw geluidssysteem – er komt een nieuw L’Acoustics-systeem – hanteert de Warehouse deze editie een andere indeling. De ingang verhuist, de oude ingang krijgt een derde stage en nu de rookruimte zijn functie heeft verloren, is ook daar plek om te dansen. Over twee dagen is er straks ruimte voor zes hardcore-afsluiters. En dat maakt het nog altijd geen hardcorefeest. Maar belangrijker: Unpolished is niet in het hokje van een genre te plaatsen. Het gaat om een vibe. Unpolished staat voor ongepolijst, het randje opzoeken.

Line-up Unpolished 2020

Het komt allemaal samen in een gebalanceerd programma. Herkenbare namen als Perc, Rod, AnD en Clouds, revelaties van de laatste jaren als Helena Hauff, Volruptus, Héctor Oaks, Parrish Smith en Jensen Interceptor, lokale talenten als Mad Miran, Titia en Comrade Winston, verfrissende toevoegingen als Exterminador, Hyperaktivist, MCMLXXXV én een flinke injectie hardcore, zoals hierboven beschreven. Petje af voor de mannen van Reaktor voor een sterk programma.

Unpolished 2020 vindt plaats op 6 en 7 maart in de Warehouse Elementenstraat. De volledige line-up van Unpolished 2020 vind je hier terug.